Plan je pensioen op de volgende manier

We werken steeds langer en langer, maar toch breekt eens de dag aan dat we op pensioen moeten gaan. Wanneer je jong bent, en hard aan het werk, denk je niet zo over later na. Toch kan het geen kwaad om al eens na te denken over hoe je pensioen er zal uit gaan zien, zeker als het nog maar enkele jaren duurt.

Nadenken over je pensioen

De pensioenleeftijd wordt steeds opgetrokken, maar mensen gaan ook op vervroegd pensioen. Daarom is het zinvol om vanaf de leeftijd van ongeveer 50 jaar al eens te beginnen nadenken over hoe je je pensioen voor je ziet.

Voorbereiden op je pensioen

Je pensioen voorbereiden is heel belangrijk, het is namelijk je tweede carrière. Vaak zijn mensen nog energiek, en willen nog allerlei zaken ondernemen. Belangrijk is dat je je goed voorbereid op je pensioen.

Neem in het jaar daarvoor al enkele dagen per week vrijaf. Zo kan je al ervaren welke betekenis die vrije dagen voor jou hebben, en hoe je daar invulling aan kan geven. Zo kun je al heel concreet plannen gaan uitwerken, en vermijd je na het stoppen met werken in een lege put te vallen.

Wat kan je doen?

• Reizen

Heel wat mensen willen nog heel veel van de wereld zien. Gedurende hun carrière hebben ze hier niet de tijd voor gevonden, dus is hun pensioen hier de ideale moment voor. Vaak hebben mensen ook nog een appeltje achter de dorst en kunnen ze dit gebruiken om zichzelf een blik op de wereld te gunnen.

• Hobby’s

Soms dromen mensen om een oude hobby weer uit te oefenen, of iets nieuws te leren maar hebben ze dit altijd uitgesteld wegens tijdgebrek.

  • Pottenbakken.
  • Bergbeklimmen.
  • Lange fietstochten.
  • Leren dansen.
  • Vreemde taal aanleren.
  • Kookcursus volgen.
  • Een muziekinstrument leren bespelen.
  • Een hobbyclub oprichten bijvoorbeeld een boekenclub, kaartenclub of een kookclub zijn één van de vele voorbeelden.

Een kleine opsomming van een aantal hobby’s, maar speur gerust het internet eens af, je vindt vast wat je zoekt!

• Vrijwilligerswerk

Met al die vrijgekomen tijd weten mensen zich soms geen raad. Ze willen zich nog steeds zinvol inzetten voor de samenleving. Wanneer je dit wil doen, ga dan eens langs in het ziekenhuis of het OCMW. Er zijn tal van organisaties die vrijwilligers met open armen ontvangen. Naast iets bijdragen aan de samenleving, heb je sociaal contact en leer je dingen bij over een sector waar je wellicht eerst niet zo in thuis was.

Financieel en je pensioen

Stoppen met werken heeft naast sociale gevolgen, ook financiële gevolgen. Een pensioen ligt gemiddeld heel wat lager dan het loon dat je ontvang wanneer je nog aan het werk was. Het bedrag van het pensioen van de werknemers wordt berekend op basis van drie kenmerken: de duur van de beroepsloopbaan, het ontvangen loon tijdens de beroepsloopbaan en de gezinstoestand.

Gelukkig hebben heel wat mensen gedurende hun beroepsloopbaan toch wat spaargeld opzij kunnen houden voor hun oude dag. Zo hoeven mensen toch niet in te binden in hun levensstandaard.

Soms doen mensen al heel wat jaren aan pensioensparen bij de bank. Ga daar ook tijdig eens informeren wanneer het vrijgekomen geld beschikbaar is, en wanneer het de beste moment is om het geld op te nemen.

Besluit nemen over je pensioen

Om samen te vatten is het belangrijk wanneer je op pensioen gaat om goed na te denken wat je met de vrijgekomen tijd wil doen. Ga je een oude hobby opnemen, reizen maken, tijd spenderen met de kinderen en kleinkinderen of vrijwilligerswerk gaan doen. Veel mensen kiezen er ook voor om nog een klein bijberoep uit te oefenen, wat je perfect kan combineren met een pensioen.

Ook is het verstandig om op voorhand al eens te bekijken wat je maandelijkse inkomen zal bedragen. Hierdoor vermijd je om geconfronteerd te worden met een plotse daling van de levensstandaard. Veel succes en geniet vooral van je pensioen! Je hebt lang genoeg gewerkt, nu is het aan de jongere generatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.