Hoe verwijder je een teek?
Ten eerste moet je weten dat mensen elkaar niet kunnen besmetten met bacteriën van een teek. Je kunt ook niet besmet raken door het verwijderen van een teek bij iemand anders.
Je moet hoe dan ook na het vinden van een teek deze zo snel mogelijk en op de juiste manier verwijderen. Dit kun je het makkelijkst doen met een speciaal hulpmiddel zoals een bepaald pincet of bijvoorbeeld een tekenlasso. Een gewoon pincet werkt over het algemeen ook prima. Het pincet is echter niet te gebruiken wanneer de teek wat dikker is geworden. Doordat de uiteinden van een pincet slechts licht gebogen zijn is het mogelijk dat je de teek per ongeluk plat knijpt wat natuurlijk niet de bedoeling is. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de teek per ongeluk zijn maaginhoud leegt in het wondje waardoor er juist een bacteriële besmetting ontstaat.
Je kunt de teek het beste in zijn geheel vastpakken (zo dicht mogelijk bij de huid) en deze er rustig en in zijn geheel uittrekken. Wanneer zijn kop blijft zitten is dat in principe niet erg omdat deze in principe geen Borrelia bacteriën bevat. Deze kop laat vanzelf weer los. Voor de zekerheid kun je toch beter proberen om deze kop te verwijdereren. Controleer dan ook altijd goed of de teek in zijn geheel is verdwenen. Naast de normale tekentang zijn er nog andere manieren om een teek te verwijderen, bijvoorbeeld met een tekenlepel. Op de markt is ook een apparaat te vinden dat teken bevriest, of deze methode veilig is, is nog onduidelijk. Wanneer het niet lukt om de teek zelf te verwijderen dan is het noodzaak om dezelfde dag nog naar een huisartsenpost te gaan.
Hoe behandel je het wondje van een teek?
Behandel de teek wanneer deze nog op de huid zit niet met alcohol of andere middelen. De teek kan hierdoor, onbewust, de inhoud van zijn darmen in de bijtwond lozen waardoor juist een besmetting kan plaatsvinden. Pas na het verwijderen van de teek dien je de wond te desinfecteren met alcohol of jodium. Wanneer u dit niet in huis heeft gebruik dan water en zeep. Vergeet ook niet om de tekentang op een goede manier te ontsmetten. Bijvoorbeeld door deze in kokend water te leggen of te desinfecteren met alcohol.
Wat doe je wanneer de teek is verwijdert?
Vaak wordt aanbevolen om de plek waar de teek heeft gebeten plus datum te noteren in je agenda. Deze informatie kan je huisarts helpen bij het vaststellen van een eventuele besmetting. Wanneer u in het buitenland bent gebeten is het ook verstandig op te schrijven in welke regio u bent gebeten. Over de hele wereld bestaan honderden verschillende teken die uiteraard ook allen een iets ander effect op een eventuele besmetting kunnen hebben.
Welke producten zijn er op de markt om een teek te verwijderen?
Bij de apotheek en bij de stichting SAAG kun je deze krijgen onder de naam Teek it easy. Met de tang moet je de teek in zijn ‘nek’ vastpakken en net zolang ronddraaien totdat hij loslaat. Soms blijft de kop van de teek achter. Dat is geen probleem. Het restant komt er, net als een splinter, na een paar dagen vanzelf wel uit.
Een ander hulpje is de TRIX Tick Remover Pen van CODA Producten BV. Dit pincet bevat een ‘lasso’ waarmee je de teek bij de nek kunt vastpakken en wegdraaien. TRIX is verkrijgbaar bij apotheek en enkele buitensportzaken, o.a. Bever Zwerfsport en Zwerfkei. Voor meer informatie: Coda Products.
Verder is er de TickedOff, een Amerikaans handigheidje om teken te verwijderen. Is wereldwijd gepatenteerd en in Nederland verkrijgbaar onder de naam Teekweg. De Teekweg oogt als een plastic maatlepeltje met een scherpe inkeping. Met het lepeltje kun je in één beweging teken opscheppen, die dankzij de inkeping pijnloos worden losgetrokken van de huid. Voor meer informatie: Teekweg.
1 reactie