Dit artikel is nog in ontwikkeling
Hier komt alle informatie betreffende teken bij honden.
Hoe krijgen honden teken?
Honden lopen voordat je het weet teken op. Ben je in de zomer een keer door het bos gelopen met je huisdier dan is de kans groot dat ze ook wat teken mee naar huis nemen.
Het blijkt vaak lastig om alle teken te verwijderen. Zie ze maar eens te vinden in de dikke vacht van je hond. Het is echter wel belangrijk alle teken zoveel mogelijk te verwijderen. Je hond kan namelijk ook de ziekte van Lyme oplopen, wat zich onder andere kan uiten in een plotselinge kreupelheid van de hond. Daarnaast kan de Dermacentorteek de voor honden dodelijke ziekte Babesiose overbrengen, deze teek wordt dan ook wel de ‘hondenkillerteek’ genoemd. Oorspronkelijk kwam de Babesiose ziekte alleen voor rond het Middelandse Zeegebied, maar tegenwoordig duikt deze ziekte ook steeds noordelijker op, waaronder ook in Nederland. Tegen deze ziekte is overigens een inenting te verkrijgen.
Het eerste wat je moet doen is de vacht van je hond op teken controleren.
Honden worden minder vaak door volwassen teken gebeten, maar wel vaak door teken die een of twee jaar oud zijn. Deze teken zijn namelijk veel kleiner en kruipen makkelijker tussen de vacht van uw hond.
Teken zitten meestal in hoog gras of lage struiken. Vanaf deze plekken klemmen ze zich vast aan uw hond en proberen vervolgens een goed plekje te vinden om zich vast te bijten. Teken zijn vooral actief in de herfst en lente. In de warme zomermaanden zijn ze wat passiever aangezien ze niet goed tegen extreme hitte kunnen. Dankzij de zachte winters is het ook mogelijk dat uw hond in de wintermaanden een teek oploopt.
Hoe verwijder je een teek bij je hond?
Wanneer u een teek binnen 8 uur verwijdert (vaak wordt 24 uur ook nog als veilig gezien) is er slechts een zeer kleine kans dat uw hond met een bepaalde bacterie wordt besmet.
De teken kunt u het beste verwijderen met een speciale tekentang. Veel mensen doen dit met hun vingers. Het nadeel hiervan is dat u de teken per ongeluk plat kunt drukken. Op zich niet zo erg maar de kans bestaat dat de teek zijn maaginhoud ledigt in het wondje dat al ontstaan is en zo alsnog een besmetting veroorzaakt.
Sommige mensen proberen teken te verwijderen door middel van bijvoorbeeld alcohol of olie. Dit is niet verstandig om te doen, aangezien de teek dan ‘per ongeluk’ zijn maaginhoud kan lozen in het wondje.
Een tekenbeet bij uw hond kunt u voorkomen door de hond een anti-tekenband om te doen.
De behandeling van een besmetting gebeurt door gedurende vier weken de antibiotica doxycycline voor te schrijven.
Bij een hond is geen rode vlek rond het wondje aanwezig zoals soms wel het geval is bij een mens. Soms is er wel een ontstoken plek te zien of je hond kan sterk vermageren.
Wanneer uw hond een teek heeft kunt u die het beste gelijk verwijderen, hoe vervelend uw hond dat ook vindt.
De teek verwijdert u door de teek zo dicht mogelijk bij de huid met een pincet vast te pakken. Vervolgens trekt u de teek er langzaam uit. Na het verwijderen is het verstandig om te controleren of de kop van de teek ook eens meegekomen. Ogenschijnlijk veroorzaakt de kop van de teek geen besmetting, en valt ook vanzelf een keer van de huid, maar het is toch verstandig om voor de zekerheid ook te proberen om de kop te verwijderen.
Beter nog, is het voorkomen van tekenbeten. Dit is mogelijk met een anti-tekenband, een spray of een pipet in de nek. Met de waterproof Scalibor® tekenband is uw hond het hele seizoen beschermt tegen teken.
Teekwerende en teekdodende middelen
Scalibor tekenband: Biedt op dit moment de beste bescherming en beschermt bovendien tegen zandvliegjes de in het buitenland de veroorzaker zijn van de ernstige ziekte Leishmania.
Advantix: pipet tegen teken, vlooien en zandvliegen
PracTic: pipet tegen teken en vlooien bij de hond
Frontline of Eliminall: pipet tegen teken en vlooien
Kunnen honden de ziekte van Lyme krijgen?
Honden kunnen de ziekte van Lyme oplopen. Preventie van een teken besmetting heeft uiteraard de voorkeur. Maar dit is helaas niet altijd mogelijk (zelfs met een tekenband). De ziekte van Lyme heeft voor honden de volgende symptomen. Het meest voorkomende symptoom is kreupelheid, maar kan ook bestaan uit verlies van eetlust, koorts, uitdroging, lusteloosheid en/of gezwollen klieren.
Om de ziekte van Lyme definitief vast te stellen is bloedonderzoek nodig. Echter doordat de Borrelia bacterie zich in een slaapstand kan bevinden in het lichaam kan herhaald bloedonderzoek nodig zijn om antilichamen tegen deze ziekte in het lichaam van uw hond te vinden. Wanneer deze bacterie in slaapstand is worden er namelijk geen antilichamen aangemaakt.
Welke behandelmethodes zijn er tegen de ziekte van Lyme?
Wanneer is vastgesteld dat uw hond de ziekte van Lyme heeft wordt normaal gesproken vier weken antibiotica voorgeschreven. Na vier weken is de Borrelia bacterie normaal gesproken verdwenen. Het kan echter zo zijn dat een deel van de bacteriën overleeft en uw hond de ziekte van Lyme behoudt.
1 reactie