Hoe krijgen katten teken?
Katten kunnen vlug een teek oplopen. Wanneer ze vrij buiten lopen kunnen, ze voornamelijk in de lente en de herfst een paar teken op zich krijgen. Op zich niet zo erg. Alleen dragen sommige teken een bacterie bij zich. Deze bacterie, Borrelia genoemd, kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Niet alleen mensen kunnen deze ziekte oplopen, katten dus ook!
Welke symptomen heeft de ziekte van Lyme?
De symptomen van deze ziekte bestaan voornamelijk uit het ontstaan van een plotselinge kreupelheid. Andere symptomen zijn loomheid, grieperigheid, uitdroging en een slechte eetlust. Wanneer uw kat deze verschijnselen vertoont is het verstandig om een bloedtest te doen om te achterhalen of uw kat besmet is met de Borrelia bacterie.
Het lastige van deze bacterie is dat niet altijd is aan te tonen of uw kat daadwerkelijk besmet is. Deze bacterie kan zich namelijk in een soort slaaptoestand bevinden. In deze slaaptoestand vermenigvuldigt deze teek zich niet. Aangezien de bloedtest gebaseerd is op de antistoffen die het lichaam van uw kat tegen deze teek aanmaakt. Deze antistoffen worden niet aangemaakt wanneer deze bacterie zich in deze slaapstand bevindt, daarom zijn vaak meerdere tests nodig om daadwerkelijk uitsluitsel te geven over een eventuele besmetting. Wanneer eenmaal uitsluitsel is gegeven kan uw huisarts 4 weken antibiotica voorschrijven die de bacterie uit het lichaam verwijdert.
Helaas komt het nogal eens voor dat de bacterie niet definitief wordt verwijdert door het inconsistent geven van antibiotica. Maar dit kan ook voorkomen wanneer vermoedelijk een deel van de bacteriƫn zich in een slaapstand bevindt en minder snel wordt aangetast door de antibiotica.
Hoe voorkom je een tekenbeet bij je kat?
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Aan te raden is om bijvoorbeeld een tekenband te gebruiken. Wanneer uw kat eenmaal een teek heeft probeer deze dan binnen 8 uur te verwijderen, maar in ieder geval binnen 24 uur om de kans op een besmetting zo klein mogelijk te houden. Haal de teek niet weg met bijvoorbeeld alcohol of een andere stof aangezien dit besmetting in de hand kan werken. Het is ook niet aan te raden de teek met de vingers weg te halen. Wanneer u namelijk per ongeluk in de teek knijpt kan dit ervoor zorgen dat de teek zijn maaginhoud leegt in het wondje dat hij gemaakt heeft wat dan juist voor een besmetting kan zorgen.
U kunt het beste een tekentang gebruiken. Pak de teek zo dicht mogelijk bij je huid beet en trek hem langzaam uit je huid. Controleer na die tijd of de kop van de teek niet is blijven zitten. De kop van de teek kan in principe geen besmetting veroorzaken maar voor de zekerheid kunt u de kop beter ook verwijderen. Wanneer dit niet lukt valt deze na verloop van tijd vanzelf uit.
1 reactie