Tips om snel beter te worden wanneer je ziek bent

Het overkomt ons allemaal, we vallen ziek en het komt nu echt niet uit. Je hebt je schoolwerk of je drukke baan, je hobby’s en vooral de zorg voor je gezin. Ziek zijn kan je er echt niet bijhebben, maar toch worden we allemaal van tijd tot tijd eens geveld door bijvoorbeeld de buikgriep of een flinke verkoudheid. Het liefst van al willen we zo snel mogelijk weer beter worden. In onderstaand artikels geven we je enkele tips om zo snel mogelijk weer in topvorm te zijn. Mocht je toch nog ziek zijn, hier wat tips voor wanneer je je verveelt.

Naar je lichaam luisteren

Sommige mensen staan na een slechte nacht op, voelen zich compleet beroerd, maar rapen de moed toch bij elkaar om op te staan en hun dagelijkse bezigheden aan te vatten. Naar school/werk gaan, op de kids passen, koken,…. . Toch moet je de signalen die je lichaam uitzendt voor waar aannemen. Je lichaam wil je iets vertellen, je waarschuwen vooraleer het erger wordt. Want zo gaat dat met ziek worden, negeer je het of neem je de tijd er niet voor, dan wordt het erger of herval je snel.

Koorts?

Een goede parameter om te weten of er een griepje aanwezig is je koorts opnemen. De gemiddelde lichaamstemperatuur bedraagt 37°C. Vanaf 38°C heb je koorts. Het beste wat je dan kan doen is je bed inkruipen met een paracetamol, en iets op je gezicht/half af te koelen. Ook een lauw badje kan wonderen doen, genoeg drinken en rusten is de boodschap. Bij erg hoge koorts, of koorts die langer dan twee dagen aanhoudt is het aan te raden een arts te raadplegen. Ook bij kleine kinderen, mensen met een zwakke gezondheid, en bejaarden moet je extra waakzaam zijn.

(Bij)slapen

Mensen die oververmoeid zijn, raken ook sneller ziek. Dit omdat hun lichaam een lange tijd op reserves gedraaid heeft. Een gouden tip is om bij vermoeidheid trachten hieraan toe te geven, dit om te vermijden dat je volledig oververmoeid raakt. Bij ziekte is het belangrijk om je lichaam volledig te laten uitrusten. Zet je telefoon uit, laat de TV uit en laat al die binnenkomende emailpost voor wat het is. Ook belangrijke werkdeals kan je later afhandelen, ziek is ziek. Zorg ervoor dat iemand anders even voor de kinderen kan zorgen en koken tot je weer helemaal opgeknapt bent. Pas wanneer je volledig hersteld bent, kan je deze zorg ook weer op je nemen. Aan een half mens heeft tenslotte niemand iets.

Naar de dokter

Wanneer je merkt dat de ziektesymptomen na een dagje erger worden, of je gewoon merkt dat het zonder medicatie niet over zal zijn, maak dan een afspraak met je huisarts. Indien het nodig is zal deze je antibiotica geven om snel weer op de been te zijn. In ieder geval, rust voldoende uit, drink genoeg water en rust voldoende.

 

Succes en heel veel beterschap!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.