Tips om in slaap te vallen

Moeilijk in slaap vallen, wie heeft er niet eens last van. Je bent aan het draaien in bed en valt maar niet in slaap. Of je blijft maar piekeren over alle dingen die je bezig houd. Hoe vaak hoor je wel niet “Ik heb geen oog dicht gedaan”. Als dit een langere tijd doorgaat krijg je verschillende lichamelijke problemen. De energie is weg, je krijgt concentratieproblemen, hoofdpijn, je bent chagrijnig en hebt nergens zin in. Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen waardoor je niet in slaap kan komen. Met onderstaande tips gaat het zeker lukken. In dit artikel over in slaap vallen staan nog wat meer tips.

Druk, druk, druk

Gedurende de dag, van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat zijn we druk bezig. De kinderen moeten aangekleed worden, er moet op tijd gegeten worden, op tijd naar school of werk en ga zo maar door. De meeste tijd van de dag ben je alert, heb je controle en ben je actief. Is het echter tijd om te gaan slapen zul je “rust” moeten hebben. Een actieve geest zal immers niet snel in slaap vallen. Probeer dus voor je gaat slapen even tot rust te komen, bijvoorbeeld door even in een boek te lezen.

Lekker warm

Heb je ook wel eens dat je duf wordt van het autorijden? Dat komt mede doordat het vaak aangenaam warm is in de auto. Door de warmte doezel je in. Pas dit weetje ook thuis toe! Als je aan je rustmoment toe bent, zorg dan dat je lekkere warme voeten hebt, en sla bijvoorbeeld even een deken of een plaid om je heen. Met een kopje warme thee of melk erbij (geen koffie, dat maakt je juist wakker) lekker nog even in de bank ontspannen. Wedden dat je gaat doezelen?

Middeltjes

  • De geur van lavendel werkt ontspannend, druppel wat lavendelolie op de polsen of op je kussensloop.
  • Neem wat druivensuiker, soms kan de bloedsuikerspiegel bij het slapen gaan te snel dalen waardoor je juist wakker blijft, met wat druivensuiker voorkom je dit.
  • Oma’s middeltje – warme melk met honing of anijs
  • Valeriaan is een natuurlijk middel wat helpt om te kalmeren en is slaap bevorderend. Je kan verse valeriaan gebruiken of in tablet vorm bij de drogist.
  • Melatonine helpt je bij het inslapen. Dit is een lichaamseigen stofje wat aangemaakt wordt door de pijnappelklier.  Melatonine ook te verkrijgen bij de drogist (in lage dosering). Wil je een hogere dosering ga dan even langs de dokter. Het voordeel van melatonine is dat het niet verslavend is en geen negatieve bijwerkingen heeft en daardoor ook geschikt is voor kinderen.

Omgevingslawaai

Een snurkende partner of lawaai van de straat kan de nachtrust goed verpesten. In dit geval zou je oordopjes kunnen gebruiken of aan je partner kunnen vragen of hij antisnurk pleisters zou willen gebruiken. Als je kiest voor oordopjes let er dan op dat ze comfortabel zitten, flexibel zijn en makkelijk in en uit te doen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.