Tips om je mentaal voor te bereiden op een dieet

Je bent die overtallige kilo’s helemaal zat en je wil de strijd aangaan, de strijd tegen die kilootjes teveel die je al jaren met je meezeult. Kilo’s verliezen betekent overgaan tot een complete verandering in je leven. Je moet jezelf een volledig nieuw eet- en beweegpatroon aanmeten, een nieuwe levensstijl dus. Om te slagen in je nieuwe levensstijl moet je mentaal voorbereid zijn.

Bewustwording

Om te kunnen veranderen van levensstijl is het eerst en vooral belangrijk om je bewust te worden van je huidige dieet. Door je menu’s enkele dagen bij te houden, en eerlijk op te schrijven wat je dagelijks eet, krijg je een duidelijk zicht op papier van je eetpatroon. Wanneer je zwart op wit je menu’s ziet staan, besef je ook meer en meer waar het misloopt, en waarom je de laatste jaren in gewicht aankomt in plaats van af te vallen. Wanneer je beseft dat je eetpatroon eigenlijk erg ongezond is, kan je er ook wat aan gaan doen. Bewustwording is de sleutel van succes en zal je helpen naar een gezonder leven.

Zelfbeeld

Mensen met overgewicht houden niet meer van zichzelf. Ze zijn al hun vertrouwen kwijt en reageren dit af op hun lichaam. Herken je dit ook? Alsof het niet uitmaakt wat je doet, want mensen zullen je toch afrekenen op het feit dat je dik bent. Hoeveel moeite je ook doet, je blijft die ‘dikke’. Een negatief zelfbeeld duwt mensen naar beneden en ontneemt hem het vermogen om iets aan de situatie te veranderen.

Emotionele ballast

Opgekropte en onverwerkte emoties drijven mensen tot een vlucht in ongezond eten. Enorme porties eten, hoe vetter, hoe beter. Heel even lijk je de pijn en opgekropte woede niet te veel. Daarna voel je je nog slechter omdat je zoveel gegeten hebt, waardoor je nog meer gaat eten. Een negatieve spiraal waar je alleen vaak niet uitkomt. Alvorens je een nieuwe start maakt, en aan een dieet begint is het dus belangrijk om al je emoties te uiten. Heb je hiervoor professionele hulp nodig, schaam je niet en ga ermee naar je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een psychologe of therapeute. Als je emotionele ballast uit het verleden verwerkt is, geeft het ruimte om te werken aan de toekomst, een nieuwe en vooral gezondere ‘jij’.

Tot slot

Je overgewicht is er niet opeens gekomen. Het is een proces van jaren en jaren. Het is hard werken om een nieuwe eetpatroon aan te leren, en af te rekenen met demonen uit het verleden. Sommigen slagen hier sneller in dan anderen, maar geef niet op. Je maakt nu de keuzes voor later, een gezonde geest in een meer dan gezond lichaam. Geef niet op als het eens een dag minder gaat, je kan elke dag opnieuw beginnen en je leert uit de fouten die je maakt. Roep hulp in als je de verkeerde kant opgaat, heb vertrouwen en deel je emoties met je partner, vriend, vriendin of vertrouwenspersoon. Geloof erin dat ook jij een nieuw dieet kan aanleren, een dieet voor het leven, een nieuw leven! Succes!

1 reactie

  1. Als (ex!) afvaller: baekndt Ik heb rijstwafels nooit lekker gevonden (en vis overigens ook niet), maar ik ga het wel proberen!Je zegt over´╗┐ een aantal dingen dat je ze kan snacken zoveel als je wilt’ (paprika, bleekselderij), maar is dat wel verstandig? Is het niet de bedoeling dat je van het snacken afkomt, in plaats van de ongezonde dingen vervangen met gezonde?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.