Tips om kapitaal op te bouwen na een faillissement

In tijden van crisis hoor je overal geruchten over bedrijven waarmee het economisch erg slecht gaat. Bedrijven kunnen geen winsten meer halen, de rapporten van inkomsten en uitgaven zijn misschien niet goed en werken gedurende al een hele tijd met grote verliezen. Hun schulden zijn zo groot geworden en dan legt men de boeken neer. Er is geen ontkomen meer aan.

Heb je al eens gedacht aan het verkrijgen van een passief inkomen? Kijk dan eens hier:  Een Passief Inkomen Verdienen.

Wat is een faillissement?

Eerst en vooral moeten we stilstaan bij het begrip faillissement. Wat is dat nu, wat houdt dan in, en welke gevolgen zijn er voor het bedrijf, het personeel, maar ook de leveranciers mogen niet vergeten worden. Een faillissement of bankroet is een procedure voor handelaars en voor handelsondernemingen die hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Bij een faillissement wordt er beslag gelegd op het gehele vermogen van een bedrijf ten behoeve van alle schuldeisers. Indien een rechtspersoon of een natuurlijk persoon niet langer zijn/haar betalingsplichten kan vervullen, kan door de rechtbank een curator worden aangesteld.

Wat ik zeker nog even wil onderstrepen is dat het gaat hier niet om eenmalige of tijdelijke wanbetalingen. Bij het faillissement kan je je rekeningen structureel niet meer betalen en is er eigenlijk geen zicht op beterschap voor je zaak met andere woorden het is voorbij voor het bedrijf of de zaak.

Voortzetting en doorstart

Een faillissement betekent niet noodzakelijk het einde van je bedrijf. Het is mogelijk om na een faillissement een voortzetting of een doorstart met je bedrijf te maken. Erg populair is het niet, toch is het bewezen dat de bedrijven in Nederland die een doorstart maken, het erg goed doen.

Tijdens een faillissement

Een curator kan besluiten om het bedrijf te laten voortwerken bijvoorbeeld omdat er winst wordt verwacht. Hierdoor kan men de schuldeisers sneller terugbetalen. Schuldeisers eisen vaak een snelle terugbetaling, maar een bedrijf heeft vaak meer tijd nodig om wat winst op te bouwen. De rechter kan een extra periode van twee maanden toekennen waarin schuldeisers niet zonder meer hun rechten kunnen uitoefenen.

Na een faillissement

Door na een faillissement een doorstart van je bedrijf te maken, ga je verder met de gezonde onderdelen van het bedrijf, en laat je al het slechte achterwege. Bij deze optie moet je wel de zekerheid hebben dat de afnemers niet gaan afhaken. Je kan een doorstart maken als je bedrijf een rechtspersoon is, als een privépersoon rechtspersoon is, is een doorstart maken niet mogelijk omdat hun privévermogen aansprakelijk is.

Een doorstart financieren is vaak moeilijk, omdat de huidige geldschieters niet meer willen meewerken. Voor een doorstart heb je dus vaak nieuwe personen nodig die mee willen financieren.

Kapitaal opbouwen

Soms zijn mensen als privépersoon aansprakelijk voor het faillissement van hun bedrijf. Dit komt doordat ze zich als rechtspersoon hebben aangesteld. Dit is niet altijd een verstandige zet omdat op deze manier jouw privévermogen in beslag worden genomen bij een faillissement. Na een faillissement moet er weer kapitaal worden opgebouwd. Zowel voor een bedrijf, dat vaak onder een andere naam een nieuwe start maakt, als voor de privépersonen die erbij betrokken zijn.

Opnieuw beginnen

De beste raad na een faillissement is om opnieuw te beginnen. Een nieuwe sector, een nieuw product, nieuw personeel, een gehele verandering van werken. Vergeet de pijnpunten van het vorige bedrijf niet, zodat je niet in dezelfde valkuilen terechtkomt. Gebruik de positieve punten om je nieuwe bedrijf nieuw leven in te blazen en laat je bijstaan door mensen die kennis van zaken hebben.

Investeerders

Voor een nieuw bedrijf, heb je investeerders nodig. Kies de juiste personen die ook achter de visie van het bedrijf staan. Laat je niet verleiden door personen die je veel geld beloven, maar die er ook veel voor terug verwachten. Investeerders willen natuurlijk het bedrijf zien groeien en hun winst eruit halen. Zorg voor investeerders die je de tijd geven om het bedrijf te laten opstarten en doorgroeien tot het beste niveau.

Winst maken

Het allerbelangrijkste, zeker voor een nieuw bedrijf is winst maken. Hierdoor bewijs je aan de investeerders dat je hun vertrouwen waard bent. Bovendien hou je je personeel tevreden, en kan je meer werknemers aannemen. Meer personeel betekent ook een hogere productiviteit, wat leidt tot meer verkoop en dus finaal ook meer winst. Deze winst kan je gebruiken om te investeren in nieuw personeel, nieuwe technologieën, om zo te kunnen blijven concurreren met andere bedrijven.

Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.