Tips om lenig te worden

Wil je graag iets leniger worden? Of heb je meer lenigheid nodig voor een bepaalde sport, denk maar aan turnen of ballet? Of wil je je rugspieren versterken? Of wil je gewoon iedereen eens versteld doen staan? Wel, in dit artikel gaan we in op het begrip ‘lenigheid’ en nog belangrijker, we geven je enkele tips en oefeningen mee die je wellicht vooruit kunnen helpen, en jouw lenigheid doen verbeteren. Heel veel succes en vooral doorzetten en blijven geloven in jezelf. Hard werken loont!

Lenigheid?

Steeds meer mensen willen leniger worden bijvoorbeeld je wil graag spagaat kunnen, maar je weet niet hoe eraan te beginnen, zonder blessures op te lopen weliswaar. Het is zo dat de éne van nature veel leniger is dan de andere, maar laat je niet ontmoedigen. Iedereen kan door bepaalde oefeningen leniger worden!

Opwarmen

In deze alinea gaan we aan de slag om onze lenigheid te verbeteren. Het belangrijkste wat je eerst moet doen is opwarmen alvorens de spieren te gaan rekken. Opwarlming hoort bij elke sport, en ja hoor ook lenigheid is een soort van sporten. De opwarming kan je invullen zoals je dat zelf wil doen. Je kan dit doen door even rond te wandelen, fietsen, springen, enzovoort. De beste opwarming is 10 minuten hardlopen, maar voorgaande opgesomde zaken zijn ook effectief. Na de opwarming kan het echte werk beginnen.

Let’s do this!

Oefeningen voor na de opwarming:

  • Ga op je knieën zitten met één been gestrekt naar voor. Zorg ervoor dat je heup recht met de knieën staat. Ga dan voorzichtig je been steeds iets meer naar achter doen, zodanig dat je het voelt rekken. Overdrijf niet en respecteer de grenzen van je lichaam. Pijn mag het niet doen, je moet enkel een spanning voelen. Hou dit 30 seconden aan en ga dan weer langzaam terug naar de beginstand van de oefening. Herhaal dit enkele keren. Je zal merken dat je elke keer weer een beetje verder komt. Blijven trainen en niet opgeven en voor je het weet sta je in spagaat.
  • Sta rechtop met de armen losjes ontspannen naast je lichaam en de voeten tegen elkaar. Ga op je tippen staan, en raak vervolgens de grond aan (of hoe ver je kan). Overstrek je rug niet. De benen moeten gestrekt blijven. Hou dit 10 seconden aan en kom dan weer overeind. Herhaal dit enkele keren.
  • Deze oefening is een variatie op bovenstaande. Spreid nu de benen en doe dezelfde buiging naar beneden. Wellicht kan je nu wel de grond aanraken. Verplaats je gewicht eerst naar de rechtervoet, en vervolgens naar de linkervoet.

Tot slot

Lenigheid heeft niet enkel te maken met hoever je in spagaat kan, of hoe ver je naar beneden kan buigen. Het heeft ook te maken met fitheid. Hoe fitter je bent, hoe leniger je kan worden. Een gezond leef- en beweegpatroon zal je hier dus ook bij helpen. Blijf in beweging en voer dagelijks een reeksje oefeningen uit.

Veel succes en blijf trainen!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.