Tips bij het solliciteren

Solliciteren, vroeg of laat moet iedereen ermee aan de slag. Het kan een lang en slopend proces zijn waarbij je het soms helemaal wil opgeven. Weet dat iedereen hiermee ooit geconfronteerd wordt, en dat je heus wel eens zal slagen. Wat je kan helpen is een dosis zelfvertrouwen en een goede voorbereiding.

CV + Sollicitatiebrief

Zorg voor een goede CV en sollicitatiebrief. Eerst en vooral ga op zoek op internet naar een goed voorbeeld. Ook qua lay-out kan je hier inspiratie vinden. Let zeker op met schrijffouten want dat is een grote afknapper. Laat je CV en sollicitatiebrief ook door iemand nalezen en vraag eerlijk naar hun mening. Ga ook niet over zaken liegen, of zaken overdrijven, want dan val je tijdens een sollicitatiegesprek toch door de mand.

Langdurig werkloos

Ben je langdurig werkloos, probeer dit dan niet te zwaar te laten doorwegen tijdens een gesprek. Laat zien dat je wel degelijk gemotiveerd bent, maar dat je wat tegenslag gehad hebt. Zorg ook dat je een aantal dingen kan vermelden die je tijdens je werkloosheid gedaan hebt. Dit geeft een beter beeld bij de werkgever dan wanneer je niks gedaan hebt. Denk maar aan dingen als tijdelijke interimjobs, vrijwilligerswerk, taalcursussen,… .

Jobcoach

Het is geen schande dat je het allemaal even niet weet, of dat je niet meer weet hoe verder te gaan in je zoektocht naar een baan. Indien nodig kan je beroep doen op een jobcoach. Deze kan met jou op zoek gaan naar waar het nu precies fout loopt. Ook kan deze je CV, sollicitatiebrief nagaan en jou voorbereiden op een gesprek.

De klassieke vragen

Wanneer je op gesprek moet gaan, denk je beter al even na over een altijd antwoorden. Er zijn namelijk een aantal standaardvragen die je vaak zal te horen krijgen.

Wat zijn je sterkste punten?

Probeer te focussen op kwaliteiten die rechtstreeks met de baan hebben te maken. Denk dus op voorhand goed na over welke kwaliteiten iemand voor die functie hoort te hebben. Ga natuurlijk geen kwaliteiten opnoemen die je niet bezit, dat hebben ze al snel door. Het is altijd goed om zo’n kwaliteiten te staven met voorbeelden, want ook hiernaar zullen ze vragen. Als je dan al een voorbeeld in je hoofd hebt, moet je niet ter plaatse iets gaan uitvinden. Wanneer je nog geen werkervaring hebt, refereer dan naar stages, opleidingen, vrijwilligerswerk of voorbeelden uit je persoonlijke ervaring.

Kan je een paar zwakke punten geven?

Het geven van zwakke punten laat zien dat je over de nodige zelfkennis beschikt. Vertel er ook bij hoe je met deze zwakke punten omgaat. Dat laat zien dat je in staat bent om je zwakke punten te compenseren.

Hoe ga je om met stress?

Ook hierbij is eerlijkheid belangrijk. Sommige mensen presteren beter onder stress, anderen werken meteen erg hard, om stress op het einde te vermijden. Verwijs ook hier naar concrete situaties waarmee je met stress te maken had. Je kunt ook vertellen hoe je met stress omgaat. Sommige mensen houden zich bijvoorbeeld bezig met timemanagement, sport of zorgen voor een betere planning.

Waarom zouden we jou aanwerven, en niet iemand anders?

Hier moet je jezelf als het ware gaan verkopen. Noem al jouw kwaliteiten op die gelinkt zijn aan de functie van de baan. Vaardigheden en voorbeelden kunnen hierbij ook helpen. Zeg dit alles met voldoende overtuiging en zelfvertrouwen. Als jij in jezelf gelooft, zullen zij dit ook sneller doen.

Waar wil je binnen 5 jaar staan?

Misschien weet je nog niet waar je binnen 5 jaar wil staan, maar een antwoord als ‘ik weet het niet’ kan niet op een sollicitatiegesprek, dus denk over deze vraag eens na. Wat wil jij echt bereikt hebben binnen 5 jaar, waar wil jij voor gaan? Zorg ervoor dat je antwoord werkgerelateerd is. Droom je van een bepaalde reis of iets materieels te bezitten, mag je dat ook wel zeggen, maar men peilt met deze vraag naar je ambitie op werkvlak. Hier kan je dus vertellen dat je vooral erg goed wil worden in je vak, en dat je er alles voor over hebt en zal doen om dit te bereiken. Denk maar aan extra opleidingen, meetings met collega’s, lezen over je werk, enzovoort. Zeg ook dat je indien mogelijk wil groeien in het bedrijf en dat loyaliteit voor jouw belangrijk is. Zo weet een werkgever dat je niet meteen het bedrijf zal verlaten en dat men op jou de komende jaren kan rekenen.

Volhouden!

Komt er niet meteen wat op je pad, niet opgeven, velen zijn jou voorgegaan. Vroeg of laat vind jij wel de baan die bij je past. Veel succes ermee en onthoud altijd ‘de aanhouder wint!’.

Kijk ook eens bij ons artikel ‘Wat zijn de beste banen voor introverte mensen‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.