Tips voor het afsluiten van een goede hypotheek

Een hypothecaire lening afsluiten is niet iets wat je zomaar doet. Deze beslissing heeft een grote impact op je leven, daarom is het van het grootste belang om je goed te informeren om daarna de juiste beslissing te kunnen nemen. Wij zetten hier alvast enkele tips voor je op een rij.

Wat is een hypotheek?

Weinig mensen hebben zoveel geld om meteen een huis te kopen. Daarom gaan ze een hypotheek nemen. Een hypotheek is eigenlijk geld lenen van een bank, waarbij het onroerend goed dat je gaat kopen als waarborg wordt gebruikt. Wat dus ook wil zeggen wanneer je de lening niet kan afbetalen, de bank het recht heeft om je eigendom in beslag te nemen. Het is belangrijk om dit op voorhand te weten. Men verkoopt de eigendom dan zodanig dat de bank zijn geld terugkrijgt.

Informeren

Tracht je zo goed mogelijk te laten informeren door verschillende bronnen. Vraag raad aan je nabije omgeving, zoek op internet en neem contact op met enkele banken alvorens je een beslissing neemt. Denk goed na wat de mogelijkheden zijn en overloop welke mogelijkheid voor jou de meest haalbare is. Het gaat over een grote som geld en het heeft een invloed op de rest van je leven. Een goede keuze maken is dan ook van levensbelang.

Verschillende tarieven

Je hoeft niet de eerste de beste hypotheek aan te gaan. Er zijn heel wat aanbieders op de markt dus het is je grootste recht om deze met elkaar te gaan vergelijken, en er vervolgens voor jou de beste uit te kiezen. Elke financiële instelling heeft andere tarieven en formules, kies wat voor jou het meest haalbare is.

Termijnen

Wanneer je een hypotheek aangaat kan je keuze maken in de termijnen hoe je gaat afbetalen. Deze variëren van bijvoorbeeld tien tot veertig jaar. Het is niet makkelijk om de beslissing hiervoor te nemen. Soms hebben mensen geen zin om veertig jaar lang af te betalen, maar soms is het wel de beste keuze. Je moet immers nog leven ook. Bekijk dus goed je maandelijkse gezinsbudget, en hoeveel je over hebt om af te betalen. Een aanvraag voor een hypotheek moet ook altijd worden goedgekeurd. Dit om te vermijden dat mensen een hypotheek aangaan die ze eigenlijk nooit kunnen aflossen.

Nog enkele tips

Als laatste willen we jullie nog wat tips meegeven om de keuze voor een hypotheek iets makkelijker te maken.

  • Maak een inkomsten- en uitgavenoverzicht. Zo ziet u heel goed hoeveel u maandelijks kan aflossen zodanig dat uw leefpatroon niet in gevaar komt.
  • Leen niet als u voldoende spaargeld heeft. De rente op een hypotheek is vrij hoog dus wanneer u geld ter beschikking heeft, is het altijd verstandig deze eerst te gebruiken.
  • Vermijd dat je met je bankrekening in het rood komt te staan. Wanneer je in het rood staat, betaal je hier telkens rente op. Dit is eigenlijk een soort van dure lening en tracht je beter te vermijden.
  • Vermijd kopen op afbetaling. Voor je het weet heb je een hele reeks afbetalingen lopen voor een TV, stereo, computer, enzovoort. Beter is meteen voor het toestel te betalen, dan is de aankoop gedaan en zie je meteen of iets al dan niet in je gezinsbudget past.
  • Leen niet meer dan u nodig heeft. Soms gaan mensen meer lenen om tijdelijk wat extra geld te hebben. Dit is geen verstandige keuze want op elke euro betaal je rente. Op termijn zal zo’n lening je dus erg veel geld gekost hebben.
  • Zorg dat je alles begrijpt. Wanneer je iets ondertekent bij de bank, vraag dan ook om meer uitleg als je iets niet begrijpt. Zo vermijd je misverstanden, wat je heel wat ellende kan besparen.
  • Vergelijken. Ga desnoods langs bij elke bank en vraag om advies. Maak daarna de juiste keuze met je gezinsbudget in je achterhoofd. Laat je alvast niks aanpraten, volg je gevoel en je gezond verstand!

In dit artikel staan wat tips om snel je huis te verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.