Verlegenheid overwinnen doe je zo

Veel mensen willen graag nieuwe mensen ontmoeten, spannende zaken ondernemen, maar hun verlegenheid zit hen in de weg. Het is jammer dat je verlegenheid je blokkeert om leuke dingen te ondernemen, om te groeien als mens. Maar je kan er heus wat aan doen! In dit artikel trachten we voldoende tips mee te geven om je verlegenheid stap voor stap aan te pakken en je meer zelfvertrouwen te geven.

Sociaal contact en verlegenheid

Ook voel je die verlegenheid de kop opsteken, ga sociaal contact niet uit de weg. Wanneer je contact met anderen gaat vermijden, wordt het steeds moeilijker om de stap te zetten om het wel te doen. Begin bij mensen zoals bijvoorbeeld familie of je dichte vriendengroep, waar je je wellicht wel comfortabel bij voelt.

Durf ook naar sociale gelegenheden gaan waar je niet iedereen kent bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje van een vriendin waar ook nog heel wat anderen zijn uitgenodigd. Durf ook eens een praatje te maken met iemand die je niet kent.

Op dergelijke feestjes is dat niet zo moeilijk. Het zijn immers vrienden van je vriendin dus je weet dat ze in zekere mate wel betrouwbaar en aangenaam zijn, anders zou je vriendin hen ook niet uitnodigen. Je hoeft geen ellenlange gesprekken te voeren, dat verwacht niemand van je.

Begin met iets heel eenvoudigs bijvoorbeeld ‘hoe laat is het, of het zijn lekkere hapjes hé of hé dat is een leuke nummer, weet jij wie dat zingt?’ Allemaal vragen die de opening kunnen zijn tot een langer gesprek.

Loopt het gesprek dood na die ene vraag, geen probleem. Toch is het voor jou dan weer een overwinning die je gehaald hebt, en daar mag je best trots op zijn.

Kleine stappen en verlegenheid

Leg geen hoge eisen op aan jezelf. Met je verlegenheid kamp je waarschijnlijk al je hele leven dus het is niet makkelijk om dit opeens te veranderen. Grijp elke kans om iets te durven doen, en wees dan ook tevreden wanneer je iets ondernomen hebt. Al gaat het om iemand op straat aan te spreken of hulp te vragen aan je leraar bij een moeilijke taak. Het gaat erom dat je het doet en dat is al een grote stap vooruit.

De seconden-regel

Als je erg verlegen bent, is het vast erg moeilijk voor je om mensen aan te spreken, zelfs als je ze al even kent. Wanneer je iets moet vragen pieker je er dan ook lang over, je twijfelt en je stelt het steeds langer uit. Het probleem hier is dat hoe langer je iets uitstelt, hoe moeilijker het ook wordt. Daarom is de secondenregel een hulpmiddel om deze drempel te overschrijden.

Deze regel houdt in dat wanneer je een idee krijgt over iets dat je wil zeggen of een vraag die je aan de ander wilt stellen, dat je dit meteen in die eerste seconden doet dat de gedachte bij je opkomt. Zo vermijd je dat je teveel gaat piekeren en onderneem je meteen actie.

Richt je op de ander

Wanneer je verlegen bent, denk je teveel over jezelf na. Je twijfelt, piekert en haalt jezelf voortdurend naar beneden.

Een tip is om je meer te richten op je gesprekspartner. Hierdoor leidt je de eigen negatieve gedachten af, en kan je je volledig op de ander richten. Je hoeft helemaal niet te denken ‘Wat denkt die persoon over mij, ben ik wel goed bezig, zal hij me niet raar vinden?’. Laat die vragen aan de kant door je compleet te richten op het verhaal van de ander. De andere is waarschijnlijk helemaal niet bezig met wat hij van je vindt, hij wil gewoon een leuk gesprek voeren.

Denk niet teveel na, onderneem actie en durf anderen aan te spreken. Je hoeft voor niemand onder te doen, jij bent heus ook de moeite waard!

Kijk ook eens bij ons artikel ‘Wat zijn de beste banen voor introverte mensen‘.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Lifestyle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.