Waar moet ik op letten bij het kopen van aandelen

Aandelen kopen is een risicovolle taak, je kan er veel winst uithalen, maar je kan ook geld verliezen. Wil je aandelen aankopen in een bepaald bedrijf, laat je dan op voorhand goed informeren door iemand die er op professioneel vlak mee bezig is. Belangrijk is ook wanneer je aandelen aankoopt in een bedrijf, dat je je er ook een beetje in gaat verdiepen. Het is jouw spaargeld, dus dan moet je toch ook weten wat ermee gebeurd.

Kijk ook eens op deze pagina:  Een Passief Inkomen Verdienen.

Waarom?

Aandelen aankopen is een goede oplossing om de lage spaarrente van banken te ontlopen, en je geld meer te doen opbrengen. In plaats van de lage rentes op de spaarrekeningen kan je grote bedragen ontvangen als het bedrijf het goed doet in de economie.

Online beleggen

Alles kan tegenwoordig online dus ook beleggen kan je online doen. Via de websites van de meeste banken vind je voldoende informatie op je op weg te helpen in de wereld van de aandelen. Aandelen aankopen bij banken is bovendien relatief veilig, maar zal ook geen gigantische winsten opleveren.

Welke aandelen kiezen?

Als je de actualiteit een beetje volgt, krijg je vanzelf al zicht op welke bedrijven/producten het erg goed doen ondanks de economische crisis. Voorbeelden van zo’n bedrijven zijn Apple en ook Facebook blijft dagelijks groeien. Bedrijven die grondstoffen produceren zijn ook altijd een goede zaak want ook al gaat het erg slecht met de economie, grondstoffen zijn er altijd nodig.

Koers en winsten

Alvorens je een aandeel gaat aankopen, moet je de koersen en winsten in verhouding tot het aandeel nauwkeurig bestuderen. Hoe hoger de koers/winst verhouding, hoe lager het rendement zal zijn. Het beste is om bedrijven te zoeken met een lagere koers/winst verhouding. Dit omdat zij nog het meeste kans hebben om te groeien in de toekomst, waar dus op lange termijn nog meer winst voor jou als aandeelhouder zal uitvloeien. Je moet misschien even op die grote winsten wachten, maar wellicht komen die er wel aan.

Hoge dividenden

Wanneer je meer winst wil op de lange termijn is het belangrijk om te streven naar hoge dividenden. Een dividend is niet helemaal hetzelfde als een aandeel. Een dividend is een verbintenis die je aangaat waardoor een deelname van de winst van een bedrijf wordt uitgekeerd aan alle aandeelhouders. Hoe hoger een dividendrendement is, hoe interessanter het wordt om dat aandeel aan te kopen in een bedrijf. Op de lange termijn zal je hier veel winst uithalen. Elk jaar of elk kwartaal strijk je een mooie winst op. De uitbetaling hangt af per bedrijf. Dit wordt bij de aankoop van je aandelen neergeschreven in een contract.

Dividendaandelen of gewone aandelen?

Dividendaandelen lijken voor mensen die actief met aandelen willen bezig zijn op het eerste zicht een beetje saai. Dit omdat je niet echt met de aandelen bezig bent op het vlak van de koersschommelingen. Sommige mensen maken er een sport en een leuke bezigheid van om de koersen van hun aandelen op de voet te volgen. Toch zijn dividendaandelen beter als je naar de toekomst kijkt. Naast je gewone aandelen, kan je dus best een paar dividendaandelen aankopen. Dit kan zeker in hetzelfde bedrijf.

Speel op zeker!

Wanneer je je spaargeld inzet, kan je beter op zeker spelen! Het gaat ten slotte om het geld dat je waarschijnlijk jaar na jaar bij elkaar hebt gespaard. Het zou zonde zijn om daar grote risico’s mee te gaan nemen. Zekerheid is bij aandelen dus een must, al ben je nooit voor de 100% zeker natuurlijk. Als een bedrijf bijvoorbeeld plots de dieperik ingaat, moet je op tijd je aandelen verkopen. Een beetje opvolgen van de gang van zaken is geen overbodige luxe.

Sommige bedrijven zijn minder afhankelijk van de gevolgen van de economie. Het is dus beter in bedrijven te investeren die constant renderen, en wiens aandelen niet opeens heel erg gaan stijgen of dalen. De beste sectoren zijn bedrijven die grondstoffen of goederen produceren die mensen dagdagelijks nodig hebben en dus onmisbaar zijn. Denk maar aan bakstenen, voeding, kledij en schoenen, maar ook groothandels en multinationals blijven vaak in tijden van crisis nog goed renderen.

Toekomstgericht denken!

Wanneer je spaargeld gaat investeren, denk dan positief, denk aan de toekomst. Wanneer je uw gezond verstand gebruikt, weet je wel welke bedrijven over 10 jaar nog goed zullen renderen, en welke bedrijven kopje onder zullen gaan. Alvorens je ergens gaat investeren, bekijk dan eens de toekomstplannen van een bedrijf. Als eventueel investeerder mag je hier best naar vragen. Hebben ze plannen om meer te gaan produceren, gaan ze iets nieuws op de markt brengen, hebben ze nieuwe machines/ideeën om nog beter te gaan werken? Dat zijn allemaal zaken die jou als eventueel investeerder kunnen overtuigen om met een bedrijf in zee te gaan. Neem ook vooral de tijd en laat je niet overdonderen door een bedrijf. Het gaat om jouw geld, dus moet je een doordachte keuze maken. Ga eventueel ook langs bij iemand voor financieel advies en volg de gang van zaken goed op.

Heel veel succes gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.