Waarom communicatie oefeningen als gesprekspartner belangrijk zijn

In de huidige samenleving zijn veel mensen narcistisch als het op communicatie aankomt. Je staat bijvoorbeeld op een feestje en je gesprekspartner is alleen geïnteresseerd in zijn eigen verhalen. Communicatie oefeningen zijn wel eens handig. Even een voorbeeld ter verduidelijking.

  • Jan: Ik ben al een tijdje op zoek naar een appartement, maar er lijkt gewoon niks voor mij op de markt te zijn.
  • Piet: Oh wat toevallig ik ben ook op zoek, vorige week kwam ik een leuk appartement tegen, maar dat is het toch niet geworden.
  • Jan (beleefd als hij is): Waarom is het niks geworden met dat appartement?
  • Piet: Blah blah en appartement zus en zo..

 Narcisme en communicatie in een gesprek

In bovenstaand voorbeeld is Piet duidelijk narcistisch. Piet gebruikt het onderwerp dat Jan opbrengt om zijn eigen verhaal te vertellen. Komt dit je bekend voor? Of misschien heb je er zelf ook wel last van. Het vervelende is dat Jan nu weinig kan beginnen tegen het gedrag van Piet. Naast de optie van weglopen, wat je natuurlijk niet snel doet, kan hij zelf narcistisch worden. Hiermee wordt Jan natuurlijk ook gedegradeerd tot het communicatie niveau van een holbewoner. De enige constructieve oplossing moet gezocht worden bij het probleem. Met andere woorden Piet bewust maken van zijn gedrag. Wanneer bovenstaand gesprek op een normale manier verloopt ziet het er als volgt uit:

  • Jan: Ik ben al een tijdje op zoek naar een appartement, maar er lijkt gewoon niks voor mij op de markt te zijn.
  • Piet: Oh wat toevallig ik ben ook op zoek, maar waarom kun je niks vinden?
  • Jan: In mijn prijsklasse is weinig te vinden wat ik echt leuk vind.
  • Piet: Heb je al gekeken buiten de grote steden, daar zijn de prijzen normaal wat lager.
  • Jan: Nee nog niet echt, misschien is dat het overwegen waard. Maar vertel, naar wat voor een appartement ben jij op zoek?

In bovenstaand voorbeeld is Piet daadwerkelijk geïnteresseerd in wat Jan te vertellen heeft. Hij stelt zelfs vragen. Wanneer twee personen met elkaar communiceren die geen narcist zijn kan er een echt gesprek op gang komen. In de laatste zin van het voorbeeld is Jan zo hoffelijk om te vragen naar wat voor een appartement hij op zoek is.

In feite kunnen beide personen nu hun verhaal vertellen waarbij ze:

  • Interesse en respect tonen naar elkaar toe;
  • Ze op een volwassen manier kunnen communiceren;
  • Uitkijken naar een volgend gesprek met deze persoon.

 Communicatie oefeningen als gesprekspartner

Narcistische gesprekspartners hebben de neiging om al hun emoties en verhalen uit te spuwen naar de ander. Om vervolgens een voldaan gevoel te krijgen van alle beetjes aan lof die ze bij elkaar kunnen sprokkelen. In werkelijkheid gaat een echt gesprek veel dieper dan dat. Waardering en saamhorigheid wordt gevoeld tussen de zinnen door.

Wanneer je narcistische trekjes bij jezelf ontdek bekijk dan de volgende algemene etiquette regels in een gesprek even door:

  • In een gesprek moet je meer aandacht geven aan je gesprekspartner dan aan jezelf. Wanneer je te doen hebt met een uitermate verlegen persoon, mag je natuurlijk best meer zelf aan het woord zijn om het gesprek vloeiender te laten verlopen.
  • Wanneer je aan het woord bent in een groep moet je iedereen in het gesprek betrekken. Dit betekend dus dat je oogcontact met alle mensen en je niet focust op slechts een persoon.
  • Bespreek alleen onderwerpen waar iedereen in de groep wat van af weet. Wanneer je het interessant vindt om het onderwerp toch te vermelden, geef dan ten minste een korte uitleg.
  • Het is ontzettend, maar dan ook echt ontzettend onbeschoft, wanneer iemand je een vraag stelt en je deze vraag aan een ander beantwoord. Bijvoorbeeld omdat deze persoon een hoger aanzien heeft of makkelijker mee te praten valt.
  • Wanneer een nieuw persoon je gespreksgroep binnenkomt stop je in principe met praten om deze persoon welkom te heten (tenzij je echt in het hoogtepunt van een spannend verhaal zit en al je toehoorders aandachtig luisteren, uiteraard maak je wel even oogcontact). Vervolgens, als je beleefde gesprekspartners hebt, vertellen ze aan de nieuwkomer waarover jij aan het vertellen was om aansluitend te vragen om je verhaal te vervolgen. Als ze dit niet doen begin dan niet zelf opnieuw met je verhaal, ook al vind je dit nog zo jammer.

Hier vind je nog enkele artikelen over non-verbale communicatietraining en verbale communicatietraining.