Waarom nu, direct en met spoed geld lenen?

Wanneer je nu, direct (dus op dit moment) geld wilt lenen lees je deze tekst waarschijnlijk niet eens. Het eerste wat je opviel waren aanbieders van deze snelle leningen. Wanneer je deze tekst wel leest ben je, en ik gok even, waarschijnlijk op zoek naar de snelste manier waarop je geld kunt lenen (waarop je het antwoord hier niet gaat vinden). Of je bent op zoek naar een excuus waarom het voor jou gerechtvaardigd is om geld te lenen ;). Terwijl zo’n rechtvaardiging misschien niet helemaal terecht is.

Een schot in het donker

Met dit artikel doe ik een schot in het donker, ik ben geen psycholoog. De afgelopen jaren is me echter wel wat opgevallen. Wat me is opgevallen is dat de meerderheid van alle mensen op zoek is naar een excuus waarom ze iets verdienen, waarom ze ergens niet goed genoeg voor zijn of waarom iets niet lukt. Dit lijkt soms ook het geval bij het lenen van geld. Ik zal je een paar voorbeelden geven vanuit een andere hoek.

Voorbeelden waarom sommigen met spoed geld lenen

Neem bijvoorbeeld iemand die graag wil afvallen. Wanneer hij of zij een dagje gesport heeft meent hij of zij recht te hebben op een paar lekkere snacks. Neem bijvoorbeeld iemand die aanneemt dat hij een herkansing van een vak niet gaat halen (een week van te voren) en daarom maar besluit in zijn geheel geen herkansing te doen. Of neem iemand die een achterstallige huurbetaling voor zich uitschuift en in plaats daarvan zoveel mogelijk films kijkt, aan het gamen is of zo lang mogelijk uitslaapt.

Verantwoordelijkheid om met spoed geld te lenen

In al deze gevallen schuift iemand zijn verantwoordelijkheid van zich af of negeert het gewoon. Wanneer iemand daadwerkelijk wil afvallen zal hij of zij zich geen snacks veroorloven na het sporten. Dit zal namelijk inconsistent zijn met het doel dat hij of zij voor ogen heeft. Wanneer je denkt dat je deze snacks verdient hebt gooi je je eigen glazen in.

Het kleine beetje vooruitgang dat je hebt geboekt wordt gelijk te niet gedaan. Iemand die zijn herkansing niet doet schuift de verantwoordelijkheid af op bijvoorbeeld te weinig tijd, hoofdpijn, absoluut geen zin om maar niet voor die herkansing op te hoeven.

Iemand met een achterstallige huurbetaling negeert zijn verantwoordelijkheid gewoon door constant afgeleidt te zijn en het constant uit te stellen tot morgen. Maar morgen komt nooit, het enige dat je hebt is vandaag.

Rechtvaardiging om met spoed geld te lenen

Hoe dan ook, dit zelfde principe lijkt soms te gelden voor iemand die snel geld wil lenen om spontaan iets te gaan kopen. Het lijkt of je in een soort mentale mist geplaatst bent en het enige dat uit deze warboel boven komt drijven is dat het je goedrecht is om dit geldbedrag te lenen. De beste verkooppraatjes worden maar al te graag geloofd, niet omdat ze per se waar zijn, maar omdat ze ons een rechtvaardiging geven om die aankoop te doen.

Nee, om nu even verstandig te zijn. Het is natuurlijk veel verstandiger om een plotselinge lening een tijd uit te stellen. Hoe hoger het bedrag, hoe langer je er over na moet denken. Vaak kom je er achter dat je een bepaald voorwerp in zijn geheel niet nodig bent. Als regel kun je aanhouden dat je voor elke honderd euro die je wilt lenen, of waarvoor je een aankoop moet doen, een dag moet wachten voordat je deze aankoop doet.

Wil je bijvoorbeeld een auto kopen ter waarde van 3000 euro dan moet je 30 dagen wachten voordat je deze aankoop daadwerkelijk doet. Ben je echt iets absoluut noodzakelijks nodig, zoals bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine, dan kun je deze regel natuurlijk in de wind slaan. Maar over het algemeen is het verstandig om eerst goed na te denken voordat je met spoed geld leent.

Sommige bedrijven specialiseren zich erin om je zo snel mogelijk eenĀ  bepaald bedrag op je rekening te storten. Hieraan kleeft soms wel een wat hoger rente tarief, reden des te meer om je beslissing nog eens goed te overwegen.

Kijk ook eens op: Krediet lenen zonder BKR toetsing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.