Wanneer moet je de banden van je auto vervangen?

Regelmatig moeten de banden van je auto vervangen worden, dat weet iedereen wel. Maar om de hoeveel tijd moet dit juist gebeuren? Dat is iets waarvan niet iedereen op de hoogte is. Toch is het belangrijk om je banden regelmatig te laten controleren, want gecontroleerde banden gaan langer mee, en zal ons nadien heel wat kosten besparen.

Redenen om de banden te vervangen

Er zijn een aantal situaties wanneer je je banden echt moet vervangen om problemen op de weg te vermijden. In bepaalde gevallen kan een band gerepareerd worden. We hebben de zes belangrijkste redenen opgesomd wanneer je je autoband echt moet vervangen.

1. Een lekke autoband

De autobanden vandaag de dag zijn erg sterk, toch kan het gebeuren dat je een lekke band krijgt. Na een lek moet de garagist de autoband controleren op gebreken en dan eventueel herstellen of vervangen.

2. Slijtage

Wanneer uw banden versleten zijn tot aan de wettelijke slijtagegrens van 1,6 mm moet uw de banden vervangen. Het is belangrijk en erg makkelijk om uw banden regelmatig te controleren op slijtage. Een Michelin-mannetje op de schouder van een Michelin-band toont de plaats van de slijtage-indicatoren in elk van de hoofdgroeven van het loopvlak. Deze slijtage-indiciatoren zijn kleine verhogingen die je ziet in de hoofdprofielgroeven. Als het loopvlak van deze verhogingen volledig gelijk is, dan is er slijtage aan de band, en moet de band vervangen worden. Dit wil zeggen dat de banden erg gevaarlijk zijn, en ook niet meer voldoen aan de wettelijke regels.

3. Tekenen van veroudering

De houdbaarheid van autobanden wordt door veel factoren beïnvloed. Het doet er niet toe wanneer ze gemaakt werden. Temperatuur, belasting, snel, onderhoud, weersomstandigheden, gebruik en de rijstijl hebben hun bijdrage tot de veroudering van autobanden. Ook autobanden die maar af en toe gebruikt worden, verouderen en moeten dus regelmatig vervangen worden. Na vijf jaar moeten banden minstens één keer per jaar gecontroleerd worden.

4. Beschadiging

Door scherpe voorwerpen op de weg of een ongeluk kan een autoband beschadigd worden. In sommige gevallen kan het nog hersteld worden, in anderen gevallen is een nieuwe band noodzakelijk.

Een beschadigde band kan niet gerepareerd worden:

  • Gaatjes in de zijwand.
  • Wanneer er hieldraad zichtbaar is, of vervormd is.
  • Wanneer er rubber of karkasdraden zijn losgekomen.
  • Wanneer er zich vouwen voordoen in het rubber of de karkasdraden.
  • Bij schade door koolwaterstof of andere corrosieve stoffen.
  • Bij het schuren of vermarmering van binnenrubber door te rijden met een veel te lage bandenspanning.

5. Abnormale slijtage  

Abnormale en ongelijke bandenslijtage plaatselijk, in het midden of aan de randen, wijzen vaak op een mechanisch probleem. Dit kan zijn een probleem met de balancering, transmissie of ophanging, of een verkeerde wieluitlijning. Het kan ook zijn dat u met een verkeerde bandenspanning rijdt. In ieder geval is het belangrijk om wanneer u abnormale bandenslijtage opmerkt onmiddellijk contact op te nemen met uw bandenspecialist of garage.

Om ongelijke slijtage te verkomen, kan u de banden om de zes maanden laten uitlijnen en balanceren. Dit zal bovendien ook de levensduur van het loopvlak verlengen en u veilig en comfortabeler laten rijden.

6. Als ze niet geschikt zijn voor uw voertuig

Gebruik radiaal- en niet radiaal banden niet samen op één voertuig. Als dit niet kan vermeden worden, gebruik ze dan niet samen op dezelfde as. Als twee radiaalbanden en twee niet-radiaalbanden samen op één voertuig gebruikt worden, dan moeten de radiaalbanden op de achteras, en de twee niet-radiaalbanden op de vooras worden gemonteerd.

Weet uw niet welke banden geschikt zijn voor uw voertuig, kan u de bandenzoeker op de website van Michelin gebruiken en op het merk van uw auto de geschikte banden vinden. Bespreek het zeker ook met uw bandenspecialist zodat uw weer veilig de weg opkan!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Algemeen

2 reacties

  1. Goed om deze info over onderhoud van banden eens op een rijtje te hebben. Aangezien de conditie van de autobanden veiligheidsrelevant is, mag hiermee geen enkel risico worden genomen. Na elke ingreep in de ophanging zou ik preventief al een nieuwe uitlijning laten uitvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.