Wat kan ik doen tegen een pensioen tekort?

Slechts 1 op de 5 mensen van de Nederlandse bevolking haalt de pensioennorm. Dit wil dus dat 4 op de 5 mensen wanneer ze op pensioen gaan niet zullen krijgen waar ze eigenlijk wel recht op hebben. Iedereen werkt zijn hele leven hard, en plots als men op pensioen gaat moet men het met veel minder stellen. Eerlijk? Helemaal niet. Is er iets aan te doen?

Wat is een pensioentekort?

Een pensioentekort is simpelweg het gegeven dat er te weinig geld in de pensioenkas zit waardoor er als het ware een tekort, een gat is. In de praktijk zal dit resulteren in het feit dat veel mensen minder pensioen zullen ontvangen dat het werkelijke bedrag waar ze volgens hun laatst gewerkte baan recht op hebben.

Voorkomen

Om te voorkomen dat jij ook slachtoffer zal worden van het pensioentekort is het belangrijk om de zaak goed in de gaten te houden en op te volgen. Laat je adviseren door specialisten en tracht indien mogelijk jouw pensioensregeling aan te passen.

Oorzaken

Oorzaken van een pensioentekort zijn:

  1. Minder dan 40 jaar gewerkt te hebben wanneer je 65 bent.
  2. Je hebt verschillende werkgevers gehad.
  3. Je bent een tijd werkloos geweest.
  4. Je hebt een tijd partime gewerkt.
  5. Je bent zelfstandig ondernemer. (Dan moet je zelf je pensioen regelen)
  6. Je bent voor je 65ste gestopt/moeten stoppen met werken.
  7. Je hebt in het buitenland gewoond.
  8. Je leefsituatie is gewijzigd bv een scheiding.
  9. Je bent te laat begonnen met het opbouwen van je pensioen.

Hoe tekort aanpakken?

Om het pensioentekort aan te pakken moet het gat gedicht worden in de pensioenkas. Wil jij een goed pensioen hebben, datgene waar je recht op hebt, dan moet het gat gedicht worden alvorens je de leeftijd van 65 jaar bereikt. Anders is het voor jou te laat. Zorg dus dat je jouw financiële situatie tijdig in kaart hebt en voor jezelf weet waar je aan toe bent. Zo kan je zien welke maatregelen je nog kan treffen om het gat te dichten. Een wijze om je gat te dichten is een individuele regeling te treffen met je werkgever. Het nemen van een fiscaal aantrekkelijk lijfrenteverzekering is ook een optie om je pensioen veilig te stellen.

Tot slot

Ook al heb je op dit moment geen pensioen tekort, het is zeker niet onverstandig om je financiële situatie op te volgen. Ga ook zeker na of er bij wijziging van je gezin en/of inkomenswijzing iets voor jou verandert in verband met je pensioen. Ten alle tijden, hoe jong je ook bent, houd je pensioensregeling in te gaten. Weet je er onvoldoende over, heb je vragen, ga zeker ten rade bij specialisten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.