Wat kan ik doen tegen een winterdepressie?

De één heeft er al wat meer last van dan de andere, een winterdepressie. Een winterdepressie heeft dezelfde kenmerken als een gewone depressie, maar gaat meestal wel gewoon weer over wanneer het zonnetje weer gaat schijnen. In dit artikel geven we wat meer informatie over wat een winterdepressie juist inhoudt, en nog veel belangrijker wat je er allemaal tegen kan doen.

Wat is een winterdepressie?

Iedereen heeft wel eens last van depressieve of sombere gevoelens wanneer het dagenlang slecht weer is. Maar wanneer deze seizoensgebonden stemmingswisseling ervoor zorgt dat je niet meer normaal kunt functioneren, wordt dat een winterdepressie genoemd. Deze aandoening heeft te maken met het feit dat onze biologische klok verstoord wordt, en deze niet meer gelijk loopt met het daglicht. Vrouwen lopen vier keer meer risico op een winterdepressie.

Symptomen

De symptomen van een winterdepressie komen overeen met een gewone depressie. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen en is het dus belangrijk erachter te komen of je een winterdepressie of een niet-seizoensgebonden depressie doormaakt. Iemand met een niet-seizoensgebonden depressie voelt zich voortdurend moe, ook wanneer het geen winterperiode is. Ook lukt het hen dan vaak niet om te slapen, ook willen ze dit heel graag, terwijl mensen met een winterdepressie vaak erg veel slapen. Ook de trek in zoetigheden is iets wat typisch bij een winterdepressie hoort, of in de volksmond ook wel de winterblues genoemd. Iemand die lijdt aan een gewone depressie zal eerder gewicht verliezen omdat men totaal geen eetlust heeft.

  • Je voelt je lusteloos en moe.
  • Je bent prikkelbaar en overdreven angstig.
  • Concentratiestoornissen.
  • Toename gewicht.
  • Overdreven eten en slapen.
  • Onbedwingbare drang naar zoetigheden.

Wat doen?

Er zijn verschillende behandelingen om winterdepressies tegen te gaan. Bij de ene werd een bepaalde behandeling al beter dan een andere. Vaak is een combinatie van verschillende dingen de ideale oplossing. Hou er rekening mee dat een winterdepressie, net als een gewone depressie niet zomaar overgaat. Het is een lang proces, en kan bij moeilijke momenten in het leven weer de kop opsteken.

Lichttherapie met UV-licht

Een goede behandeling voor mensen met een winterdepressie is lichttherapie. Hierdoor wordt de afscheiding van melatonine gereguleerd. Men creëert op deze wijze met een wit kunstlicht de stoffen die men anders door de zon binnenkrijgt.

Antidepressiva

Wanneer je twee opeenvolgende seizoenen last hebt van een winterdepressie is het raadzaam om je arts te raadplegen. Het kan zijn dat hij ervoor kiest om je een antidepressivum voor te schrijven.

Fruit

Om te trek tegen zoetigheid tegen te gaan, zorg er dan voor dat je voldoende fruit eet. Deze natuurlijke zoete stoffen zullen de trek in ongezonde zoetigheden doen afnemen, waardoor je ook geen last krijgt van schuldgevoelens of gewichtstoename.

Praten

Het is belangrijk om erover te kunnen praten, vertel wat er in je hoofd omgaat. Als mensen weten wat er met je aan de hand is, pas dan kunnen ze er ook begrip voor opbrengen. Durf je het niet meteen aan iemand uit je omgeving te vertellen, kies dan voor een vertrouwenspersoon. Je arts kan je hierin bijstaan, en je eventueel doorverwijzen. Denk positief en weet dat je er nooit alleen voor staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.