Wat kan ik doen tegen migraine?

Migraine komt voor bij ongeveer 2 tot 10% bij mannen, en bij vrouwen tussen de 20 en 25%. Migraine komt dus drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De exacte oorzaken van het ontstaan van migraine zijn onbekend, maar kunnen een ingrijpende impact hebben op het leven van iemand die kampt met migraine. Een behandeling om migraine te genezen bestaat niet, wel zijn er een aantal middeltjes om het dragelijker te maken. Voor de ene helpt het een beetje, voor de ander helemaal niet, maar het is het proberen waard.

Uitlokkende factoren herkennen

Er zijn een aantal factoren die een migraine-aanval kunnen uitlokken. Door deze factoren te herkennen kun je een aanval misschien voorkomen. Stress, menstuatie, cafeïne, chinees en sterk gekruid voedsel, witte en harde kazen, visuele prikkelingen en weersveranderingen behoren tot de groep van de uitlokkende factoren. Menstruatie, visuele prikkels en aan het weer daar kan je weinig aan doen. Cafeïne daarentegen dat kan je wel trachten te beperken, en ook stress kan je proberen vermijden door ontspanningsmomenten op te zoeken. Ook vasten, slaapgebrek, wijn en nitraten zouden een versterkende uitlokkende factor kunnen spelen bij het ontstaan van een migraine-aanval.

Migraine en de pil

Voor vrouwen met migraine raden dokters soms aan om de pil door te slikken om een aanval tijdens de menstruatie te vermijden. Bij een toename van migraine na inname van de pil kan men proberen een andere pil te nemen om zo te hormoonsveranderingen te beïnvloeden. Merk je een toename van aanvallen bij het starten van anticonceptie of het overschakelen op een ander merk, bespreek dit onmiddellijk met je arts of gynecoloog.

Rusten en slapen

Bij een migraine-aanval kan je niet zo veel doen buiten een antimigrainemiddel en een paracetamol slikken, uitrusten en veel slapen. Ook het vermijden van licht, scherpe geuren en geluid helpt de aanval minderen. Indien nodig kan er ook een antibraakmiddel ingenomen worden. Een migraine-aanval is een zeer ingrijpend iets voor je lichaam, geef je lichaam de tijd om van de aanval te herstellen. Onvoldoende rust en slaap zal anders op zijn beurt ook weer een aanval uitlokken. Traht ook jonge kinderen uit te leggen wat migraine is en hoe ze ermee moeten omgaan. Pas als zij ook het belang inzien van rusten, slapen en uitlokkende factoren vermijden, kunnen ze hun levenskwaliteit verbeteren, hoe jong ze ook zijn. Jong geleerd is oud gedaan zegt ons het spreekwoord.

Koude compressen

Naast een donkere kamer en veel te rusten kan je ook gebruik maken van natte en koude compressen op je voorhoofd en op je slapen.

Migraine is iets waar veel mensen mee kampen, maar waar ook nog veel onbegrip voor is. Een behandeling is er niet, maar gedurende een migraine-aanval is het belangrijk om voldoende rust te nemen, pijnstillers, eventueel koude compressen en te wachten tot een aanval weer voorbij is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.