Wat kan ik doen tegen nagelschimmel?

Schimmels zijn een veel voorkomende huidaandoening, ook de nagels kunnen erdoor aangetast worden. Schimmelnagels zijn helemaal geen pretje, en moeilijk te behandelen. In dit artikel staan we stil bij het ontstaan van schimmelnagels, de eventuele behandeling en de preventie ervan.

Wat zijn schimmelnagels?

Schimmelnagels, onychomycose, dermatophytose of in de volksmond kalknagels genoemd zijn huidaandoeningen van de nagels. De schimmel ontwikkelt zich aan de binnenkant van nagel. Hierdoor vervormt en verdikt de nagel. De nagel kan hierdoor loskomen van de huid, brokkelig worden en zelfs uitvallen. Dit is niet alleen esthetisch een probleem, het veroorzaakt ook veel pijn en er kunnen andere infecties ontstaan.

Besmetting

Schimmels zijn bij iedereen in de huid aanwezig. Schimmelnagels ontstaan doordat dezelfde schimmels door invloed van vocht en warmte zich in de nagel gaan nestelen. Normaal is de nagel te dik om een schimmel door te laten, maar nagels die beschadigd zijn door bijvoorbeeld het sporten, een te kleine schoen, een stoot tegen de teen,…  raakt makkelijker geïnfecteerd.

Schimmels worden makkelijk overgedragen door andere persoon bijvoorbeeld zwembaden of gemeenschappelijke douchecabines. Ook kun je jezelf besmetten, één nagel kan een andere aantasten, en vervolgens ook alle tenen van de voet. Daarom is het verstandig niet te lang te wachten alvorens een dokter te raadplegen. De ene persoon is gevoeliger voor schimmelinfecties dan de andere. Ook herhaalde infecties komen vaak voor bij gevoeligere personen, waarbij ook de behandeling iets moeilijker aanslaat. Personen met een slechte weerstand door kanker of inname van cortison, mensen met diabetes en circulatiestoornissen lopen ook meer risico.

Is het een schimmelnagel?

Er zijn enkele kenmerken waaraan je een schimmelnagel aan kan herkennen.

  • Verkleuring van de nagel, wit, geel of bruin.
  • Brokkelige nagel.
  • Vervorming van de nagel.
  • Ophoping van vuil onder de nagel, vooral onder de vrije rand.
  • Loskomen en uitvallen van de nagel (laatste stadium).

Belangrijk is de nagels regelmatig te onderzoeken op eventuele symptomen van een schimmel. De symptomen kunnen voorkomen op één nagel of op meerdere nagels. Voor de definitieve diagnose van een schimmel wordt een staaltje onder de microscoop onderzocht om de soort schimmel te bepalen.

Behandeling

De behandeling gebeurd door het toedienen van schimmelwerende geneesmiddelen. Bij een lichte tot matige schimmel wordt een soort lak voorgeschreven die rechtstreeks op de nagel moet worden aangebracht. Wanneer de lak alleen onvoldoende is, bestaat er ook medicatie voor schimmels. De behandeling duurt vrij lang, en een schimmel kan terugkeren. Het belangrijkste is om schimmelnagels in de gaten te houden, en trachten te voorkomen.

Preventie

  • Draag altijd sandalen of slippers wanneer u rondloopt in een sauna, kleedhokjes of zwembad.
  • Droog de voeten en tonen na het wassen goed af. Vergeet ook de plaats tussen de tenen niet.
  • Zorg elke dag voor propere sokken, ook na het sporten. Kies bij voorkeur voor katoenen of flanellen sokken.
  • Breng preventief een schimmelwerende lak aan.
  • Vermijd het lopen op blote voeten, ook in je eigen wonen, infecties zijn namelijk overal aanwezig.
  • Laat andere aandoeningen zeker ook behandelen zoals bijvoorbeeld een atleetvoet.
  • Was de voeten zonder zeep.
  • Vermijd te nauwe schoenen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.