Wat te doen bij een insectenbeet?

Je kent het wel, het is zomer, je zit buiten lekker te genieten van een maaltijd en plots word je gestoken. Meestal is een insectenbeet erg onschuldig, een pijnlijke prik, jeuk en een rode zwelling zijn de gevolgen van een beet. Voorzichtigheid is geboden bij mensen die allergisch reageren op een insectenbeet.

Lokaliseren

Na de steek is het belangrijk meteen de beet te lokaliseren. Dit is vaak niet zo moeilijk omdat je met de vinger heel duidelijk de plaats van de beet kan aanduiden. De plaats voelt prikkelend en tintelend aan. De pijn en de zwelling treden ook meteen op na de steek.

Een bijensteek laat ook een angel en gif achter in de huid. De angel moet zo snel mogelijk verwijderd worden want zolang de angel in het lichaam zit blijft deze gif afgeven. Tracht de angel met je nagels of een ander voorwerp te verwijderen. Gebruik nooit een pincet, hierdoor zou de gifklier kunnen opengaan en meer gif in het lichaam brengen.

Behandelen

Er zijn een aantal middeltjes die je kan gebruiken bij een insectenbeet, maar in de meeste gevallen is het gewoon enkele uurtjes afwachten.

  • Bij een steek/beet in de vingers of handen verwijder juwelen voor als de handen of vingers gaan opzwellen.
  • Met een ijsblokje kan je de plaats afkoelen en de zwelling doen afnemen.
  • Bij hevige pijn kan je een pijnstiller innemen (paracetamol).
  • Bij hevige jeuk kan je een anti-allergiepilletje (een antihistamine) nemen. Neem deze pilletjes bij voorkeur ’s avonds in omdat ze soms slaperigheid kunnen veroorzaken.

Allergische reactie 

 

Een allergische reactie kan al optreden na één steek. Wanneer er een zwelling ontstaat die groter is dan 10 cm en als de symptomen langer dan 12 uur aanhouden.

Enkele symptomen die kunnen wijzen op een allergische reactie zijn: 

  • Grote zwelling, roodheid en veralgemeende netelkoorts.
  • Ademhalingsmoeilijkheden, gezwollen keel, spasme van de luchtpijp, angst en benauwdheid. Men kan blauw worden door een tekort aan zuurstof.
  • Een daling van de bloeddruk, bewustzijnsverlies, misselijkheid en diarree.
  • Kan zelfs leiden tot een coma.

Dokter?

Wanneer bovenstaande symptomen voorkomen of wanneer lichte symptomen voor langer dan 12 uur blijven aanhouden, is het raadzaam om een dokter te raadplegen. Ook bij jongere kinderen is het belangrijk om waakzaam te blijven. Bij een allergische reactie (bij bijvoorbeeld ademhalingsmoeilijkheden, blauwe kleur), bel dan meteen de 100. Zo’n dergelijke allergische reactie kan dodelijk zijn.

Bij een steek/beet in de mond moet je altijd een dokter raadplegen of naar de eerste hulp rijden.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.