Wat te doen bij een keelontsteking

U kent het wel, het begint bij een rauwe keel als u ’s ochtends wakker wordt. Naarmate de dagen vorderen krijgt u steeds mee last van uw keel. Hij voelt droog aan, is pijnlijk en het slikken wordt moeilijker en pijnlijker.

Iedereen heeft wel eens keelpijn, en in de meeste gevallen gaat dit vanzelf over. Maar wat kun je eraan doen om dit herstel te bespoedigen.

Wat is een keelontsteking

We spreken van een keelontsteking als de volgende symptomen voorkomen.

• Pijn of branderig gevoel in de keel

• Pijn bij het slikken

• Hoesten

• Opgezette klieren in de hals

• Koorts

• Dorst

• Schorre stem

Men spreekt van een acute keelontsteking als deze ontstaat na een verkoudheid, gaat deze echter niet over of komen de klachten regelmatig terug, dan spreekt men van een chronische keelontsteking.

Oorzaak van een keelontsteking

Een virus of een bacterie is meestal de veroorzaker van een keelontsteking. Een verkoudheidvirus die (regelmatig) rondgaat kan dus een vervelend gevolg hebben.

Daarnaast kan dus ook een bacterie de oorzaak zijn van een keelontsteking. Deze ontsteking komt heel plotseling op en zorgt voor een pijnlijke, rode en gezwollen keel, vaak met koorts en hoofdpijn.

Ook roken, vitaminegebrek of voedselallergie kunnen een oorzaak zijn van keelontsteking. Dit begint met een geïrriteerde keel die later kan gaan ontsteken.

Wat kan je doen tegen een keelontsteking

Een keelontsteking die is ontstaan door een virus geneest vanzelf. U zult hier maximaal twee weken last van hebben. Rust, voldoende drinken en uitzieken en u bent gauw weer op de been.

Er is niet echt een medicijn in te nemen voor een keelontsteking, u kunt echter wel de symptomen verlichten met onderstaande tips:

Drink veel maar pas op met cafeïne. Cafeïne droogt namelijk uit, u kunt beter thee drinken, zoals thee met honing – de warme drank verzacht de keelpijn en de honing “smeert” als het ware uw keel.

Probeer uw weerstand te verbeteren door gezond te eten. Vermijd scherp eten, dit zal uw keel verder irriteren.

Daarnaast kunt u kruiden of hoestdrankjes gebruiken om uw keel te verzachten.

Gaat de keelontsteking niet over doordat deze door een bacterie ontstaan is dan kunt u bij de huisarts om een antibioticum vragen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Zorg

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.