Wat te doen om oorsuizen te voorkomen?

Oorsuizen zijn herkenbaar door het horen van fluiten, sissen, bromtonen in één of beide oren. Anderen horen dit niet, het is enkel jij die dit hoort. Oorsuizen zijn heel erg vervelend, en kunnen evolueren tot tinnitus. Dit moet je zeker vermijden want tinnitus is onomkeerbaar. Oorsuizen kunnen iemand belemmeren om normaal te functioneren omdat ze een voortdurende ruis op de achtergrond horen.

Oorzaken

De oorzaak van oorzaken vind je in de hersenen. Bepaalde hersendelen worden overactief en geven daardoor voortdurend signalen via de oren. Een directe oorzaak van oorsuizen is er vaak niet te vinden. Het kan wel te maken hebben met één van onderstaande zaken.

 • Gehoorschade door harde geluiden bijvoorbeeld na een rockconcert. Na een dag is het oorsuizen meestal weer verdwenen.
 • Emotionele spanningen door stress, oververmoeidheid, posttraumatische stress, depressiviteit, angst.
 • Een opgelopen hoofdletsel.
 • Gehoorverlies.
 • Gebruik van bepaalde medicijnen.
 • Diabetes of suikerziekte.
 • Een hoge bloeddruk.
 • Ziekte van Alzheimer.
 • Ziekte van lyme.
 • Ziekte van ménière.
 • Operatie aan het oor.
 • Een ontsteking van een tand.
 • Chronische middenoorontsteking.
 • Overmatig oorsmeer.

Oorsuizen voorkomen

Tijdelijke oorsuizen kunnen voorkomen na bijvoorbeeld een concert of bezoek aan de discotheek. Veel jongeren ervaren dit de ochtend erna. In deze gevallen gaan de oorsuizen meestal na enkele uren of dagen vanzelf weer weg. In discotheken en op festivals staat het geluid veel te hard. Dit zorgt wel voor blijvende gehoorschade bij jongeren. Dit kun je wel voorkomen door gehoorbescherming zoals oordopjes te dragen. Misschien vind je het niet zo cool, maar jouw gehoor is toch wel veel meer waard. Zorg er ook voor dat je op voldoende afstand van de speakers staat. Las ook af en toe een pauze in door de zaal te verlaten of door even op grote afstand te gaan staan. Hierdoor geef je de oren even wat rust.

Behandeling

Er bestaat nog steeds geen behandeling voor oorsuizen of tinnitus. Soms past men een infuusbehandeling toe om het bloed weer te doen stromen. Deze behandeling moet wel worden toegepast binnen de twee weken na het ontstaan van de oorsuizen. Binnen deze tijd is de kans op een verbetering 80%. Helemaal verdwijnen is niet mogelijk. Bij oorsuizen is het belangrijk om meteen NKO-arts te consulteren. Dit omdat sommige vormen van oorsuizen wel nog beter behandeld kunnen worden. Wanneer je vermoed dat de oorsuizen veroorzaakt worden door het gebruik van geneesmiddelen, raadpleeg je arts daarover maar stop in geen geval zomaar met de geneesmiddelen. Antidepressiva en kalmeermiddelen kunnen mensen helpen een beetje rust te krijgen want oorsuizen wegen mentaal zwaar door.

Moeite met inslapen?

Mensen met oorsuizen hebben vaak ook problemen om goed te slapen. Dit omdat ze het voortdurende suizen op de achtergrond blijven horen. Het wordt nooit echt stil in hun hoofd, en om in te slapen heb je wel die rust en stilte nodig. Het opzetten van rustige muziek op de achtergrond kan je afleiden van het gesuis in je oren. Oorsuizen hebben vaak een emotionele oorzaak daarom kan psychotherapie helpen om die oorzaak aan te pakken. De oorsuizen verdwijnen niet altijd, maar een verbetering kan iemand helpen om weer te kunnen functioneren in het dagelijkse leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.