Misschien ken je het wel, je voelt je ontzettend slap, beroerd en je kan nog geen kopje thee binnenhouden. Grote kans dat je buikgriep hebt. Maar wat is een buikgriep?
De term buikgriep is eigenlijk niet juist, het heeft namelijk helemaal niets met de griep of het griepvirus te maken. De meest voorkomende oorzaak van een buikgriep is een virus, maar het kan ook veroorzaakt worden door een bacterie of zelfs een parasiet. Het veroorzaakt ontstekingen aan het slijmvlies van de maag, en de dunne en dikke darm.
De symptomen van buikgriep
Het begint vaak met misselijkheid en overgeven, met pijn in de onderbuik en geborrel in de darmen.
Je maag is leeg en door de verkrampingen (het overgeven) gaat je maag zeer doen. Dunne en waterige ontlasting (diarree) zorgen voor uitdroging.
Doordat je een verminderde eetlust hebt en je weinig binnenhoudt kan je enkele kilo’s afvallen.
Naast bovengenoemde symptomen kun je last van hoofdpijn krijgen, temperatuurstijgingen, gezwollen lymfeklieren en spierpijn.
Behandeling bij buikgriep
Meestal heb je geen behandeling nodig. Rust, genoeg drinken en een paar dagen uitzieken is vaak al voldoende. Op een gegeven moment zal de diarree en de misselijkheid afnemen. Probeer kleine hapjes te eten en kijk of je het binnen kan houden. Gemiddeld genomen duurt een buikgriep één tot vijf dagen. Ben je na vijf dagen nog niet opgeknapt schakel dan een huisarts in.
Buikgriep is erg besmettelijk. Om verspreiding van de buikgriep binnen het gezin te voorkomen, is hygiëne van groot belang. Was dus regelmatig uw handen met water en zeep.
Wanneer moet je oppassen?
Uitdroging is eigenlijk het grootste gevaar bij buikgriep. Blijf veel water drinken om uitdroging te voorkomen. Kun je helemaal niets binnenhouden, ga dan naar de apotheek of drogist voor ORS (Oral Rehydration Solution. ORS is een oplossing van zouten en (druiven)suiker of zetmeel in water. De zouten en suikers in de ORS zorgen ervoor dat het vocht beter wordt opgenomen. De ORS los je op in een glaasje water en drink je op. Blijf daarnaast ook gewoon water drinken.
De symptomen van uitdroging:
- Veel dorst en droge mond
- Waterige ogen
- Verwardheid
- Ontzettend misselijk
- Versuft en vermoeid
- Weinig moeten plassen en de urine is zeer donker gekleurd en stinkt.
- Spierkrampen
- Flauwvallen
Buikgriep bij kinderen
Let bij kinderen goed op hoeveel ze drinken, hoe vaak braakt het, hoe vaak en hoeveel diarree is er. Daarnaast moet je erop letten of een kind nog alert reageert. Geef je ORS – verander dan niet de samenstelling door er bijvoorbeeld Roosvicee of Diksap aan toe te voegen – want dan verliest ORS zijn werking. Als de koorts hoger is dan 39 graden of vindt u bloed bij de ontlasting, schakel dan de huisarts in.
Wil je de kans op buikgriep wat verkleinen dan kan het verstandig zijn om je eetpatroon eens te bekijken.
1 reactie