Wat te doen tegen buikpijn

Pijnlijke steken, een zeurend of rommelend gevoel of krampen op verschillende plaatsen in de buik. Iedereen heeft er wel eens last van. De oorzaak van buikpijn is niet eenvoudig te achterhalen. Wat is de oorzaak van deze hardnekkige pijn toch? Of beter nog, wat kunnen we eraan doen? Bij aanhoudende hevige pijn raadpleeg je best je huisarts.

Darmen

Onze darmen zijn voortdurend in beweging. Naast het verwerken van onze voeding, beschermen zij ons lichaam ook tegen virussen, parasieten, en bacteriën. De darmwand zorgt ervoor dat de voedingsstoffen uit onze voeding geabsorbeerd worden waardoor ons lichaam krijgt wat het nodig heeft om goed te functioneren.

Onze darmen spelen een belangrijke rol voor onze algemene gezondheidstoestand. Wie krampen heeft, functioneert niet meer goed in het dagelijks leven. Wanneer krampen vaak terugkomen of blijven duren is het belangrijk om een arts in te schakelen. Je kan een darminfectie of een voedselallergie hebben dat met medicatie of de aanpassing van je eetpatroon kan worden aangepakt.

Oorzaken van buikpijn

Er zijn diverse oorzaken waardoor iemand buikpijn kan hebben. De meest voorkomende zijn:

  • Constipatie en diarree
  • Menstruatiepijn
  • Zwangerschap
  • Prikkelbare darmsyndroom (PDS)
  • Darminfectie, virus of een bacterie
  • Darmgassen
  • Ontsteking van de blindedarm
  • Stress en depressie
  • Buikgriep
  • (Chronische) Darmontsteking
  • Coeliaki (glutenintolerantie)
  • Voedselvergiftiging bijvoorbeeld salmonella
  • Voedselallergie bijvoorbeeld lactose-intolerantie.

Tips tegen buikpijn


Het is belangrijk om je te richten op waar de oorzaak vandaan zou komen. Soms is het heel duidelijk bijvoorbeeld menstruatiepijn of constipatie. Een doelgerichte aanpak kan hier helpen om de klachten snel te doen afnemen.

  • Algemene tips:

– Zorg voor een gezond eetpatroon. Vermijd vette zaken zoals frieten, pizza, pita, chocolade voor een tijdje. Ook gekruid voedsel laat je beter een tijdje aan de kant staan.

– Kies voor magere en licht verteerbare producten zoals yoghurt, beschuiten, bouillonsoep, magere vis, kipfilet en fruit.

 – Neem voldoende beweging. Vooral bij lichte krampen kan bijvoorbeeld eventjes gaan wandelen of fietsen een verzachtend gevoel  geven.

– Wees voorzichtig met bereide maaltijden die al enkele dagen in de koelkast staan. Zeker bij warm weer is de kans op salmonellavergiftiging groot.

– Eet geen producten waarvan het blik of brik bol staan.

– Probeer te slapen. Wanneer je slaapt tracht je lichaam zich te herstellen.

– Bij hevige krampen kan een combinatie van Dafalgan en Buscopan de pijn verlichten. Wanneer de krampen blijven aanhouden is het raadzaam om een dokter te raadplegen.

  • Bij menstruatiepijn:

– Zorg voor warmte op je buik met een warmtekussen, warmwaterkruik of een kersenpittenkussentje.

– Rusten.

– Vermijd enkele dagen het gebruik van zout. Van minder zout zal je minder vocht ophouden en zal het gezwollen gevoel afnemen.

– Masseer je buik of laat je buik masseren. Maak cirkelvormige bewegingen op de pijnlijke plaats. Ook een rugmassage kan effectief zijn.

– Perdofemina: Medicatie speciaal ontwikkeld voor menstruatieklachten.

– Bij enorm veel klachten bespreek met je huisarts om te starten met de pil. Ook kan het zijn dat je moet overschakelen op een andere soort pil omdat de jouwe niet goed werkt voor jou.

  • Bij constipatie:

– Eet 2 kiwi’s op de nuchtere maag.

– Drink bij het opstaan een groot glas lauw water.

– Drink 2 liter water per dag. (Of kruidenthee, geen koffie!)

– Zorg voor 2 à 3 stukken fruit per dag.

– Eet voldoende groenten. Aan te raden is minstens 300 gram per dag.

– Voldoende bewegen! Dagelijks 20 minuten bewegen zorgt voor een betere werking van de darmen.

– Neem de tijd om naar het toilet te gaan.

– Een lepel lijnzaad doorheen een salade, glas water of soep.

– Gedroogde pruimen.

  • Bij diarree:

– Voldoende water drinken!

– Bij hevige diarree: ORS (Oral Resorb Solution). Dit is poeder dat je moet oplossen in water om je vochtverlies aan te vullen. Dit wordt vaak voorgeschreven voor patiënten met reizigersdiarree, malaria of andere tropenziekten.

– Blijf eten ook al heb je er geen zin in. Je lichaam is erg verzwakt en heeft nu meer dan ooit energie en voedingsstoffen nodig. Begin met licht verteerbare producten zoals bouillonsoep, een stukje kipfilet, een beetje puree. Ook een banaan of een appel kan soelaas bieden bij diarree.

  • Darmgassen:

Darmgassen zijn onschuldig en niet gevaarlijk, maar kunnen wel enorme buikkrampen en winderigheid veroorzaken. Wat kun je doen?

– Neem voldoende tijd om te eten en kauw alles goed. Probeer ook niet te praten tijdens het eten. De meeste mensen met darmgassen slikken onbewust lucht in. Door rustig te eten, zonder te praten kun je dit vermijden.

– Vermijd kauwgum.

– Vermijd voedingsmiddelen als prei, bonen, ui, erwten en linzen.

– Pureer voedingsmiddelen zoveel mogelijk.

– Laat moeilijk verteerbare voedingsmiddelen langer koken.

– Drink geen koolzuurhoudende dranken. Kies voor water, koffie of thee.

Besluit

Ons lichaam reageert wanneer we voeding opnemen dat niet gezond is voor de darmen of wanneer er zich bacteriën of virussen in de darmen hebben genesteld. Wanneer dit het geval is heb je antibiotica of andere medicatie nodig om deze te verdrijven en is een bezoek aan de dokter onvermijdelijk.

Menstruatiepijn, diarree en constipatie zijn op zich makkelijk te behandelen wanneer je wat inspanningen doet om je aan de tips te houden. Dit zijn onschuldige klachten maar wel heel ingrijpend en vervelend wanneer je ermee kampt.

Bij buikpijn algemeen geldt om te zorgen voor een gezond eet- en beweegpatroon. Ook ontspanning zorgt bij een gezond leefpatroon. Stress is ook een factor die ervoor zorgt dat mensen kampen met buikpijn. Zoek een manier waarop jij je goed kan ontstressen na een drukke werkdag. Denk bijvoorbeeld aan lezen, mediteren, sporten, tekenen, de krant doornemen, met de kinderen spelen, een dutje doen, enzovoort. Zelfzorg is de belangrijkste zorg bij alle ziektes. Ontspanning heeft een positief effect op je algemene gezondheid dus laat die kans niet liggen en begin vandaag nog.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Zorg

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.