Wat te doen wanneer je ondergewicht hebt?

Om aan te komen moet je in principe het omgekeerde gaan doen als bij afvallen namelijk meer opnemen dan je verbruikt. Dit is niet altijd makkelijk, vaak wordt gezegd dat aankomen nog veel moeilijker is dan afvallen. Het is van belang dat je aankomt op een gezonde manier, jezelf namelijk vol beginnen proppen met fastfood is een regelrechte aanslag op je lichaam.

Ondergewicht?

Wanneer je een BMI (Body Mass Index) hebt van minder dan 18,5 heb je ondergewicht. Een gezond normaal gewicht valt tussen de 20 en 25. Met een BMI minder dan 18,5 heb je een hoog risico op aandoeningen. Het hart en andere organen komen zwaar onder druk te staan.

Ondergewicht en een eetstoornis

Mensen met anorexia nervosa moeten eerst en vooral afrekenen met de demonen in hun hoofd, en echt willen aankomen. Wanneer ze hun eetstoornis hebben overwinnen in hun hoofd, kunnen ze aan hun lichamelijk herstel gaan werken. Mensen en een eetstoornis kunnen best begeleiding inroepen van een diëtiste om het aankomen te gaan aanpakken. Ook bij een terugval hebben ze iemand om op terug te vallen. Mensen met anorexia kunnen in het begin ook kiezen voor aankomdrankjes zoals nutridrank. Dit kan een goed vervangmiddel zijn, maar nog belangrijker is om deze te vervangen door gewone gezonde voeding. Zo wen je zelf en ook je lichaam aan het eten van voeding.

Hoe aankomen?

Probeer eerst en vooral een zicht te krijgen op wat je dagelijks eet. Kom je met je menu aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid? Zo niet, probeer dan eerst op dit basismenu te komen. Als dit gemakkelijk lukt kan je stap voor stap gaan opbouwen en producten die voor jou moeilijk zijn gaan toevoegen.

Enkele tips

  • Sla het ontbijt nooit over, en probeer zo groot mogelijk te ontbijten. Dit is een goede start van de dag.
  • Eet volgens een bepaald aantal kcal. Dit hangt af van je gewicht en hoe veel je moet aankomen. Een diëtiste kan dit voor jou berekenen en je een aantal voorbeeld menu’s meegeven. Na een tijdje heb je vanzelf door hoeveel je moet eten.
  • Luister naar je lichaam. Door meer te eten zal je na een tijdje ook meer honger krijgen. Geef hier dan ook aan toe.
  • Gebruik per dag drie gezonde tussendoortjes.
  • Drink ruim voldoende, 1,5 à 2 liter water, zeker ook voldoende water.
  • Zorg voor voldoende eiwitten in je voeding, deze zorgen voor de opbouw van de spieren. Eiwitten vind je in kip, kalkoen, zuivel,… .
  • Kies voor volle producten zoals volle melk, volle yoghurt, kaas 40+,… .
  • Vul je voeding aan met onverzadigde vetten uit noten zoals amandelen, walnoten, gedroogd fruit.
  • Sla nooit een maaltijd of tussendoortje over.
  • Sport 3 keer per week een half uurtje. Dit is goed voor de opbouw van je spieren en je algemene welzijn.
Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Zorg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.