Wat zijn de positieve gevolgen van stoppen met roken?

Dat roken slecht is voor de gezondheid, dat weet iedereen wel, toch zijn er nog altijd ontzettend veel mensen die het roken echt niet kunnen laten. Misschien omdat het toch voor hen niet helemaal duidelijk is welke positieve gevolgen er zijn gekoppeld aan het stoppen met roken. Enkel en alleen daarom zetten we deze voor u op een rij.

Luchtwegen en kankers

Voor mensen die door het roken last hebben van irritatie aan de luchtwegen of een droge hoest, zal stoppen met roken helpen dit te verminderen of zelfs doen verdwijnen. Het is bovendien wetenschappelijk bewezen door onder andere onderzoek van de Vlaamse Liga tegen Kanker dat roken een negatieve invloed heeft en het ontstaan van kanker of de groei van tumoren kan bevorderen. Kanker voorkomen door te stoppen met roken, doen dus! Kankerpatiƫnten die blijven roken lopen bovendien ook meer risico op een tweede vorm van kanker nadat ze de eerste overwonnen hebben. Stoppen met roken zorgt ook voor een sneller en beter herstel, wat ook geld voor mensen die een hartoperatie ondergaan.

Voor de zwangerschap

Vrouwen die roken zorgen ervoor dat hun baby een lager dan gemiddeld geboortegewicht zal hebben. Door te stoppen met roken voor de zwangerschap kan je ervoor zorgen dat jouw kindje met een normaal gezond gewicht ter wereld komt. Nog beter is te stoppen met roken vanaf het moment dat je een kinderwens hebt. De eerste weken van de zwangerschap, wanneer je dus nog niet weet of je zwanger bent, zijn cruciaal voor de ontwikkeling van het embryo.

Bloeddruk en circulatie

Al na twee dagen dat je gestopt bent met roken zal je merken dat je bloeddruk zal dalen. Rokers kampen meestal met een hoge bloeddruk wat dan weer aanleiding heeft tot het ontstaan van hart- en vaataandoeningen. Ook de bloedcirculatie in de handen en voeten evolueert gunstig.

Weg met de nicotine!

Door het stoppen met roken, stop je dus ook met onnodige nicotine in je lijf te pompen. Hierdoor zal je smaak- en geurzin gunstig evolueren waardoor je weer met volle teugen van alle lekkere dingen in het leven kan genieten. Je zal ook rustiger en meer ontspannen worden. In het begin is het moeilijk omdat je lichaam snakt naar die nicotine (verslaving), maar daarna wordt het beter, veel beter.

Operaties

Na 8 weken rookvrij te zijn de slaagkansen wanneer je eender welke operatie moet ondergaan, weer even hoog als niet-rokers. Je behoort niet langer tot de risicogroep en je kan met een iets geruster hart de operatiezaal ingaan. Al blijft iedere operatie een beetje eng natuurlijk.

Tot slot

Wanneer je stopt met roken zal je eerst en vooral te kampen krijgen met een aantal ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, rusteloosheid, gemoedsschommelingen, duizeligheid, concentratieverlies, depressieve gevoelens, zin naar een sigaret,… . Dit is een tijdelijke toestand en hier moet je door. Tracht deze symptomen te negeren en zoek andere opties om met je gespannen toestand om te gaan. Nicotinevervangers kunnen je helpen deze verschijnselen te onderdrukken dus bespreek het zeker even met je arts. Nadat je gestopt bent met roken kan je genieten van alle positieve gevolgen van het stoppen met roken. Naast alle gezondheidsvoordelen die hierboven opgesomd zijn, bespaar je ook een heleboel geld. Geld waarmee je misschien wel mee op vakantie kan, lekker op stap met het hele gezin? Of een appeltje voor de dorst voor later misschien.

Veel succes en geef vooral niet op!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.