Wat zijn de voordelen en nadelen van een thuisstudie

Vandaag de dag is een goede opleiding een noodzaak. Niet iedereen beschikt echter over de financiële middelen of de tijd om zich te gaan bijscholen. Er is het werk, de kinderen, het huishouden, andere hobby’s, enzovoort waardoor men geen cursus op een vast moment kan gaan volgen. Daarom kan een thuisstudie een goed alternatief zijn.

Wat is een thuisstudie?

Een thuisstudie is een opleiding of cursus die je zoals het woord zelf al zegt thuis kan volgen. Dit doe je vanachter je computer. Soms kan het zijn dat een opleiding een stageperiode vereist. Studiemateriaal en feedback wordt allemaal online meegedeeld. Een thuisstudie levert ook attesten, certificaten, getuigschriften of zelfs een erkend diploma van de gevolgde opleiding af.

Opleidingen

Voor heel wat beroepen en hobby’s zijn er thuisstudies te vinden. Even op google rondkijken, en je krijgt tal van websites die je thuisstudies aanbieden. Enkele populaire opleidingen zijn:

  • Taalcursussen (Van Engels tot Russisch)
  • (Kinder)psychologie
  • Binnenhuisarchitectuur
  • Administratieve cursussen
  • Fotografie
  • Boekhouden
  • Manicure en styliste
  • Schrijfcursussen
  • Persoonlijke ontwikkelingscursussen

Ook is het mogelijk om via een thuisstudie een erkende opleiding voor het hoger onderwijs zoals HBO, HAVO, VWO te volgen.

Voordelen

Er zijn heel wat voordelen om een thuisstudie te volgen. Het belangrijkste voordeel is wellicht dat het makkelijk te combineren is met een baan, je gezin en het huishouden. Het is bovendien ook goedkoper dan wanneer je dezelfde cursus elders zou gaan volgen. Je hebt alle tijd die je nodig hebt om een cursus af te ronden. Heb je even een drukke periode en kan je niet veel tijd aan je thuisstudie besteden dan stel je dit gewoon even uit. Ook is het handig dat je ieder moment van het jaar kan beginnen, er zijn namelijk geen vaste instapmomenten. Je vermijd de reistijd naar de cursus waardoor je tijd overhoudt voor je gezin, of die je kan besteden om meerdere cursussen te combineren, want ook dit is mogelijk.

Nadelen

Naast de vele voordelen die een thuisstudie biedt, zijn er ook een aantal nadelen. Om een thuisstudie te volgen heb je enorm veel discipline nodig. Er is niemand die achter je aan zit, of je verplicht om met de studie bezig te zijn. Je moet jezelf dus motiveren om op bepaalde tijdstippen serieus met de studie bezig te zijn. Het kan demotiverend zijn om geen klasgenoten te hebben waardoor je dus niks kan overleggen, of je interesses mee kan bespreken.

De examens voor een thuisstudie zijnde enige data’s die wel vastliggen. Je kunt je studie dus wel op eigen tempo doen, maar als het examen er is, moet je het wel afleggen. Misschien heb je veel tijd verloren doordat je de studie almaar uitgesteld hebt, en toch moet je examen doen. Een ander groot nadeel is dat het soms lastig kan zijn om bepaalde dingen op eigen houtje aan te leren. Soms heb je een docent nodig die alles plastisch voorstelt, of die antwoord geeft op je vragen. Dit mis je natuurlijk bij een thuisstudie.

Tot slot

Een thuisstudie kan dus zeker werken, en is ideaal in combinatie met werk en gezin. Al is het zeker niet voor iedereen weggelegd. Mits de nodige zelfdiscipline en motivatie is het wel haalbaar. Wat je ook gaat doen, veel succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.