Wat zijn de voordelen en risico’s van een creditcard

Betalen

Betalen met de creditcard is eigenlijk niks meer dan geld lenen voor een korte periode van je financiële instelling. De creditcard dankt zijn naam aan ‘krediet’ en die naam doet al vermoeden dat het om lenen gaat. Bij een creditcard wordt het te betalen bedrag namelijk niet meteen van de rekening gehaald, maar slechts op het einde van de maand.

Voordelen creditcard

Het grote voordeel van een creditcard is dat je geen rente moet betalen op de ‘lening’. Het openstaande bedrag kan zelfs indien nodig in termijnen worden terugbetaald. Wanneer je in termijnen terugbetaald moet je wel rente betalen, maar het is wel mogelijk.

Welke creditcard kiezen

Er zijn heel veel maatschappijen en banken die creditcards aanbieden. Met één creditcard heb je voldoende. Vraag geen meerdere kaarten aan want voor elke kaart moet je ook een maandelijkse bijdrage betalen. Bovendien is één kaart voldoende, en kan je zo het gebruik ook goed controleren. Laat je niet overtuigen door een lage kaartbijdrage. Kies vooral op basis van de totale kosten, de kredietrente en de gewenste aanvullende diensten. Ieder mens heeft andere noden dus maakt op basis daarvan een andere persoonlijke keuze.

Onvoldoende credit

De afrekening van je creditcard kan ook wel eens heel erg tegenvallen. Wanneer je op het einde van de maand onvoldoende saldo op je bankrekening hebt, ontstaat er een gespreide terugbetaling. Wanneer je dit voorhebt, moet je natuurlijk wel rente betalen. Deze situatie vermijd je dus beter door op voorhand te berekenen hoeveel geld je op je rekening moet hebben. De rentetarieven die hier gelden kunnen zeer hoog liggen, zelfs tot 15%.

Bij diefstal en verlies

Bij diefstal of verlies van de creditcard moet je zo snel mogelijk de kaart laten blokkeren, weliswaar onmiddellijk wanneer je de diefstal of het verlies opmerkt. Ook al heeft elke creditcard een persoonlijke pincode, met gesofisticeerde software kan men tegenwoordig erg snel een pincode achterhalen. Een gewaarschuwd mens is er twee waard, opletten geblazen dus.

 Tot slot

Een creditcard is een erg makkelijk en gebruiksvriendelijk betaalmiddel. Iedereen kan makkelijk zo’n creditcard aanvragen bij de eigen financiële instelling. Het gevaar in het hebben van een creditcard is dat mensen heel veel aankopen doen, die ze eigenlijk financieel niet kunnen dragen. Op het einde van de maand gaan alle betalingen van de bankrekening en dan beseft men hoeveel men gekocht heeft, en hoe weinig er nog rest voor de noodzakelijke betalingen zoals huishuur, schoolgeld, maandelijkse afrekeningen, enzovoort. Voor het betalen van grote bedragen of in het buitenland is een creditcard zeker een must! Een creditcard moet je dus gebruiken met de nodige verantwoordelijkheid en bewustheid van de gevolgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.