Welk voedsel is goed voor mijn huid?

Bestaat er nu werkelijk zoiets als ‘beautyfood’? Welke voeding is goed, of net niet zo goed voor de huid? In onderstaand artikel trachten we je op weg te helpen naar een gezonde stralende huid. Uitproberen maar is de boodschap!

Wat is beautyfood?

Om je even om weg te helpen, leggen we even uit wat beautyfood nu juist is. Beautyfood zijn voedingsmiddelen waarvan is aangetoond dat zij een positieve invloed uitoefenen op het haar, de huid en de nagels. Beautyfood is erg populair bij vele sterren, maar ook vele andere vrouwen zwichten ervoor. De beautyadviezen zijn niet wetenschappelijk onderbouwd, maar meer gebouwd op het geloof van mensen. Maar gezonde voeding, ook al heb je geen zichtbaar resultaat, helpt je inwendige gestel zeker ook vooruit.

Huid

Er zijn een aantal voedingsstoffen die een positieve invloed hebben op de huid. Eiwitten zijn één van de belangrijkste voedingsstoffen voor de groei en het herstel van de huid.

 • Eiwitten: Deze vind je onder andere in yoghurt, melk, kaas, kalkoenfilet, kip en andere soorten vlees.
 • Water: Onze huid verliest voortdurend water doordat we transpireren, urineren,…  . De aanwezigheid van voldoende water zorgt voor een zachte en gladde huid. Heb je last van een droge huid, probeer dan voldoende water te drinken, en vergeet niet de huid vochtig te houden door middel van een vochtinbrengende crème zoals nivea of dove.
 • Vetten: Onze huid bestaat voor 25% uit onverzadigde vetten die helpen voor hydratatie van de huid. Deze zorgen voor een zachte, soepele huid. Vetten helpen ook de veroudering van de huid te voorkomen. Vetten die zorgen voor een positieve invloed op de huid zijn omega 3-vetzuren, die vind je vooral in vette vis zoals zalm of makreel.
 • Vitamines: Voor een gezonde huid zijn vitamine A en C ontzettend belangrijk. Vitamine A vind je vooral in fruit zoals bijvoorbeeld wortelen, appels of tomaten. Vitamine C zit vooral in citroen en sinaasappelen. Vitamine A spelen een rol bij de vorming van keratine, wat verwant is aan de vorming en regulering van de huidcellen. Een hogere opname van vitamine C vermindert de symptomen van een ouder wordende huid. Deze vitamine speelt een rol bij de vorming van collageen. Daarnaast is vitamine C ook een belangrijke antioxidant.
 • Polyfenolen: Deze stof vind je in groene thee, en zorgt voor een bescherming van de huid tegen beschadiging door UV straling.
 • Mineralen: Ijzer is één van de belangrijkste mineralen die bijdraagt aan een gezonde huid. Dit mineraal zorgt voor de groei, behoud en normale fysiologie van de huid. Naast ijzer spelen ook zink, calcium en fosfor een belangrijke rol. Dit zijn antioxidanten.

Haar

Ons haar wordt beschadigd door allerlei invloeden van buitenaf: weersomstandigheden, chemicaliën zoals shampoos, warmte-invloeden zoals de haardroger, stijltang,.. . Om je haar gezond te houden kan je ook letten op je voeding. De belangrijkste voedingsstoffen zijn: vetten, vitamines en mineralen.

 • Vetten: Een gebrek aan vetzuren kan leiden tot droog en breekbaar haar. Kijk naar de voorbeelden die gegeven zijn bij huid.
 • Vitamines: Vitamine C tekort kan leiden tot gedraaid haar. Biotine is iets wat vaak gebruikt wordt door mensen met haaruitval. Wetenschappelijk is er niets bewezen, maar testpersonen zouden hierover wel enthousiast zijn.
 • Mineralen: Ijzer is belangrijk voor een normaal groei van het haar. Ijzer vind je in vlees, maar ook in groenten en fruit zoals spinazie, appels, bananen,… .

Nagels

Broze en breekbare nagels, dat kan iedereen wel missen. Onderstaande voedingsmiddelen bevorderen gezonde nagels.

 • Fruit met een hoog gehalte aan vitamine C: sinaasappelen, citroenen.
 • Bananen, appels en peren.
 • Wortelen.

Zoals bovenstaand artikel laat zien is gezonde voeding, uitermate goed voor ons lichaam. Een belangrijke regel is ervan te genieten, en dan komt die gezondheid vanzelf!
Succes ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.