Welke gewoontes je moet ontwikkelen voor een gezond leven

Alles wat we doen in ons leven gaat bijna vanzelf. Opstaan, wassen, aankleden, werken, slapen ….. Al die dingen zijn vanzelfsprekend. Ben je gezond en zit je lekker in je vel, dan is dat prima! Ben je dan ook nog gezond bezig, nog beter! Maar vaak zijn er ook gewoontes waar nadelen aan zitten. Deze gewoontes heb je jezelf gedurende je hele leven aangeleerd. Een gewoonte blijft voor altijd in je geheugen opgeslagen en is daardoor moeilijk af te leren. Maar nieuwe gewoontes zijn heel goed aan te leren.

Nu beginnen met gezonde gewoontes!

Je hoeft niet te wachten tot oud en nieuw om te beginnen met goede gewoontes, je start gewoon wanneer je wilt starten – vandaag of morgen of …..

Dus ….. welke gewoontes moet je nu ontwikkelen voor een gezond leven?

  • Leidt een regelmatig leven

Als je op vast tijden opstaat dan raakt je lichaam eraan gewend, dat geldt ook voor op vast tijden eten en slapen. Ontwikkel een routine waar je je prettig bij voelt en zorg voor structuur in uw leven.

  • Neem voldoende rust

Het nemen van voldoende rust en het zorgen voor ontspanning maakt dat je je fitter voelt, minder gespannen bent en beter tegen de hectiek en stress van alledag opgewassen bent.

Als je voldoende rustmomenten neemt ben je alerter gedurende de dag en kun je efficiënter werken.

  •  Beweeg regelmatig

Door regelmatig te bewegen voel je je fitter, kan je beter met stress omgaan en zul je er beter en slanker uit gaan zien. Daarnaast verminderd voldoende beweging de kans op hart en vaatziekten. Dit betekent overigens niet dat je naar de sportschool moet –  vaker de fiets pakken of de trap nemen kan al een verschil uitmaken. Er wordt geadviseerd minstens 30 minuten per dag te bewegen.

  • Gezonde voeding en eetgewoonten

Gezonde voeding en het hebben van gezonde eetgewoonten heeft allerlei gezondheidsvoordelen.  Gezond eten verkleint het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en overgewicht. Door gezonde voeding heb je ook minder kans op bijvoorbeeld buikpijn of buikgriep. Door gezond te eten zit je lekkerder in je vel en daardoor ben je beter bestand tegen stress.

  • Drink voldoende water

Genoeg water is essentieel voor het onderhouden van je lichaam. Je hebt per dag minstens 8 glazen water nodig. Het water zorgt onder andere voor het afvoeren van de afvalstoffen in je lichaam, en het helpt de voedingsstoffen en de zuurstoftoevoer te regelen. Bedenk dat je per dag zo’n 2,5 liter vloeistof verliest. Om je lichaam optimaal te laten functioneren is het belangrijk om deze voorraad weer aan te vullen.

Hou het in balans

Zorg voor balans in je leven. Wanneer je in balans bent verloopt alles voorspoedig. Je hebt het gevoel dat alles op rolletjes loopt en je voelt je energiek, vrolijk en optimistisch. Goede gewoontes helpen je om een balans te creëren op elk vlak van je leven. Goede gewoontes voor een gezonder leven kan je leren, het is gewoon een kwestie van nieuw gedrag herhalen totdat je het automatisch toepast. Andere handige tips staan in dit artikel over gezonde gewoontes.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Lifestyle

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.