Welke kleding moet ik aan voor mijn werk?

Sta jij ’s ochtens ook zo lang voor je spiegel en wissel je zo’n 10 keer van outfit. Waarschijnlijk heel herkenbaar voor heel wat mensen. Welke kledij doe je nu aan om naar je werk te gaan. Wat is nu gepast en wat is helemaal uit den boze? Afhankelijk van je functie zijn er een aantal vereisten.

Bedrijfsvoorschriften

Sommige bedrijven hebben in hun beleid een aantal kledingvoorschriften staan. Hier ga je dus mee akkoord wanneer je je contract tekent, en hier kan je dus ook niet aan onderuit wanneer je voor het bedrijf werkt. Op de werkvloer zal je al snel merken of je er iets soepeler mee kan omgaan, of dat je je er erg strikt aan moet houden.

Functies

Bepaalde functies vereisen een bepaald soort kledij. Wij zetten hieronder een aantal functies voor jou op een rij met daarbij horend de vereiste kledij. Sommige kledij verkrijg je op je werk (je uniform), en voor andere kleding moet je zelf gaan shoppen.

Uniformen

Bepaalde beroepen hebben hun eigen kledij, een uniform. Denk maar aan dokters (geen huisartsen), verplegend personeel, piloten, stewardesses, advocaten, rechters,… .

Kelners

Kelners of obers van een restaurant of café zijn zeer niet altijd hetzelfde gekleed. Sommige restaurants kiezen voor eenzelfde uniform. Andere hanteren een bepaalde kleur of stijl. Aan te raden is te kiezen voor makkelijke, maar deftige kledij. Ook gepast schoeisel is belangrijk aangezien je als kelner de hele dag moet rondlopen.

Kantoor

Mensen met een kantoorbaan kiezen voor deftige kleding. Wat niet wil zeggen dat je elke dag in een maatpakje of kostuum naar het werk moet gaan. Wissel af, en voor belangrijke vergaderingen of lunches kan je altijd iets anders op je kantoor hangen. Zwart doet het altijd goed, maar wat kleur mag best ook. De kledingvoorschriften vandaag de dag zijn niet meer zo strikt, maar toch hangt alles af van de geldende bedrijfscultuur op jouw werk. Kijk daarom eens goed rond, en vraag erna als je op een nieuw werk begint. Zo sla je toch al geen gek figuur van dag 1. Toch is het allerbelangrijkste dat je je comfortabel voelt in wat je draagt. Wat je doet zegt meer over je dan wat je draagt.

Leerkrachten

Wanneer je voor de klas staat, hoef je natuurlijk geen mantelpakje aan. Leerkrachten kiezen doorgaans voor makkelijke casual kleding. Ook makkelijk schoeisel is een must wanneer je de hele dag moet rechtstaan.

Poetshulpen

Om te poeten moet je niet je mooiste outfit aan te trekken. Afhankelijk van voor welk bedrijf je werk, kan het zijn dat je een schort aanmoet. Ook hier geldt makkelijke kleding, waarbij het niet erg is als er eens een vlek op komt die er niet meer uitgeraakt.

Tot slot

Zoals we hierboven al beschreven hebben, vereisen bepaalde beroepen een soort kledij. Voor alle andere beroepen is het belangrijk je goed te voelen in wat je draagt. Deftige casual kledij, die in meerdere situaties past is de regel. Je kleding is het verlengde van je persoonlijkheid hoor je vaak, maar draag wat bij je past in functie van je werk. Succes ermee en straal, ook op je werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.