Welke redenen zijn er om te stoppen met roken

Het kan niet genoeg gezegd worden en eigenlijk weten we het allemaal wel, roken is niet goed voor onze gezondheid. In dit artikel willen we toch nog even stilstaan bij de gevaren en nadelen van roken.

Minder hart-en vaatziekten

Roken is een belangrijke oorzaak bij het ontstaan van bloedklonters, hersenbloedingen en tromboses. Roken doet de aders in ons lichaam vernauwen. Deze aders hebben we nodig om ons lichaam en onze organen van bloed te voorzien. Wanneer dit niet gebeurd, ontstaan er hart-en vaataandoeningen die de dood tot gevolg kunnen hebben. Vrouwen die de pil nemen en ook roken, lopen meer risico op hart- en vaataandoeningen. Dit is natuurlijk geen leuk nieuws voor de rokers onder ons, MAAR wanneer iemand stopt met roken, verdwijnen de gevolgen van het roken tussen de 2 en 12 weken. Dit hangt ook af van het aantal jaren dat men gerookt heeft, maar verbetering of zelfs volledig herstel is mogelijk.

Langer leven!

Stoppen met roken doet langer leven. Als dat al geen reden is om vandaag nog te stoppen met roken. Mensen die niet roken leven gemiddeld 6-10 jaar langer dan rokers, dit hangt natuurlijk ook af van het aantal dagelijks gerookte sigaretten. Ook dit is omkeerbaar! Mensen die stoppen met roken voor hun 35ste, kunnen de gevolgen van het roken volledig ongedaan maken. Dit omdat het lichaam nog jong en gezond is om zichzelf te herstellen.

Minder longziekten

Het merendeel van alle longaandoeningen (waaronder longkanker), wordt veroorzaakt door roken. Na het stoppen met roken scheidt het lichaam alle afvalstoffen af die zijn opgenomen door het roken. De longen reinigen zichzelf dus met andere woorden. Dit proces vindt al na drie dagen plaats. Mensen gaan minder hoesten, en beter ademen. Ook mensen die sporten zullen hier zeker een enorme verandering merken. Ze hebben een beter uithoudingsvermogen, meer energie en hun prestaties gaan erop vooruit. Gelukkig hebben de meeste sporters dit al door, en zal je niet snel een sporter met een sigaret in de hand zien staan.

Fitter

Door te roken, blijft er koolmonoxide in de bloedbaan zitten. Wanneer je zou stoppen met roken, verdwijnt de koolmonoxide na enkele dagen uit de bloedbaan en kan de zuurstof in het bloed veel beter vervoerd worden. Ook het ademen wordt makkelijker, en men heeft meer energie.

Goedkoop verjongen

Stoppen met roken zorgt ervoor dat u er jonger gaat uitzien. Mensen die hun hele leven lang roken krijg op termijn veel rimpels, oudere en verzakte huid in het gezicht, gelige tanden, gezicht, gele vingers,… . Ook je haar gaat meer glanzen, en als je last had van haaruitval kan dit ook verbeteren.

Meer smaak en geur

Wanneer je stopt met roken ga je al na twee dagen meer gaan proeven en ruiken. En geef toe, je wil toch niks lekker van deze wereld missen. Na een tijdje ruik je en proef je net zo sterk als wanneer je nog niet rookte. Ook de smaak- en geurzin herstelt zich dus wonderwel vanzelf.

Zwanger worden

Het is zo dat vrouwen die roken moeilijker zwanger worden. Mannen die roken dragen hier ook aan bij want zij hebben sperma dat van slechte kwaliteit is ten gevolge van het roken. Roken verhoogt het risico op miskramen en vroeggeboortes. Ook is het zo dat kindjes van vrouwen die roken vaak een veel lager geboortegewicht hebben, wat dan ook weer risico’s met zich meebrengt voor de gezondheid van het kindje.

Gezondheid van de kids

Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar nog veel belangrijk voor de gezondheid van je kinderen, is stoppen met roken een must. Kinderen zijn vatbaarder voor ontstekingen, astma, kanker, longontstekingen,… .¬† Al deze zorgen wil elke ouder zijn kind uiteraard¬†besparen.

Besparen!

En als laatste, hetgene wat niks met gezondheid te maken heeft, is onze portemonnee. Stoppen met roken levert je maandelijks een extra bedrag op. Dit kan je ofwel sparen, ofwel investeren in uitstapjes met je gezin, lekker gaan winkelen, lekker eten,… . En bovendien loop je met je betere gezondheid minder kans om ziek te worden, dus ook daar win je op.

Allemaal perfecte redenen om vandaag nog te stoppen met roken, toch?!! Wanneer begin jij? Veel succes, en onthoudt de volhouder wint, altijd!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.