Tips om uit te vinden of iemand liegt

Niemand houdt van leugens, en wil indien er sprake van is zo snel mogelijk de persoon die leugens verspreidt ontmaskeren. Het is niet altijd even makkelijk om uit te vinden of iemand nu al dan niet liegt en bijvoorbeeld van je houdt of niet.. Lichaamstaal, intonatie, manier van bewegen, er zijn een aantal kenmerken die je een heel eind op weg kunnen helpen om uit te vinden of iemand liegt of gewoon de waarheid spreekt. Dat laatste daar hopen we natuurlijk allemaal heel erg op want een wereld met alleen maar eerlijke mensen, daar droomt éénieder toch van.

Lichaamshouding

Mensen die liegen nemen vaak een ietwat onzekere teruggetrokken houding aan. Dit komt omdat ze diep vanbinnen weten wat ze doen verkeerd is, en hun lichaam reageert hierop door een beetje te verkrampen. Je merkt ook dat ze vaak geen blijf weten met hun armen of handen, en dat ze wanneer ze rechtstaan moeite hebben om te blijven stilstaan.

Ogen

Ogen zijn de spiegels van de ziel wordt altijd gezegd, en dat is ook echt zo. Mensen die aan het liggen zijn durven het zelden aan om iemand recht in de ogen te kijken. Liegen en iemand recht in de ogen kijken, daar is heel wat lef voor nodig. Mensen die de waarheid niet vertellen, kijken vaak weg omdat ze je niet aan durven kijken. Ook kunnen ze zich fixeren op één punt of beginnen praten met hun blik op de grond gericht.

Manier van praten

Mensen die een leugen aan het vertellen zijn, praten doorgaans sneller, struikelen over hun woorden, en je kan ook enige aarzeling in hun stem of verhaal herkennen. Ze hebben ook de neiging om van de hak op de tak te springen, en hopen zo dat niemand ingaat op het verhaal dat ze ervoor verteld hebben. Uiteraard zijn ze bang als mensen meer vragen gaan stellen, dat ze door de mand gaan vallen, en mensen hun oorspronkelijke verhaal gaan wantrouwen. Wanneer mensen aan je verhaal beginnen twijfelen of dingen ontdekken die niet kloppen, raken ze al snel interesse kwijt, en vermijden contact. Niemand wil tenslotte graag omgaan met leugenaars, uit dergelijke relaties haal je niets.

Leugendetector

Zoals je vaak op TV ziet bestaat er ook zoiets als een leugendetector die men dan gebruikt om moordzaken op te lossen. In de dagelijkse praktijk heb je hier natuurlijk niet veel, maar het is wel interessant om te weten dat zo’n leugendetector geen 100% sluitend bewijs levert. Een legendetector werkt namelijk op de prikkels die worden uitgezonden door de zintuigen. In angstsituatie, bij woede of verdriet reageren onze zintuigen, daarom is iemand niet meteen schuldig aan een misdrijf. Op grond van enkel de uitslag van een leugendetector wordt iemand dan ook niet alleen veroordeeld.

Tot slot

Liegt iemand nu of vertelt iemand de waarheid? We weten het allemaal graag, maar het blijft een moeilijk gegeven. Uit bovenstaande signalen kan je wat opmerken, maar niks is zeker. Je kunt enkel maar mensen het voordeel van de twijfel geven en als je zelf eerlijk bent, hopen dat mensen dit ook zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.